6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeAgenda4-9 Maart - Jantje Beton Collecte

4-9 Maart – Jantje Beton Collecte

REGIO – Kinderen en volwassenen van Scouting Nederland, speeltuinen, jeugdverenigingen, scholen en sportclubs gaan langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar richt Jantje Beton zich op het behoud en renovatie van avontuurlijke en veilige speelplekken. Want buitenspelen is bewezen gezond volgens het recente onderzoek ‘Generation R’.

Meer dan 300.000 kinderen zitten binnen
Binnen zitten is niet gezond en Jantje Beton komt hiervoor in actie. Meer dan 300.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten, want:

  • Veel speelplekken zijn verouderd of niet veilig.
  • 27% van de beheerde speeltuinen wordt binnen nu en 5 jaar opgeheven.
  • Er is geen uitdagende speelplek op loopafstand.
Jantje Beton: Binnenzitter Kyra.

Bewezen: buitenspelen belangrijk voor gezond opgroeien!
Buitenspelen is superbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Resultaten uit het ‘Generation R’ onderzoek van het Erasmus MC, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam wordt gevolgd, zijn gematched met buitenspelen. Een aantal resultaten is opvallend:

  • Kinderen die veel op schermen kijken én weinig buitenspelen, lopen een veel hoger risico om bijziendheid (myopie) te ontwikkelen dan kinderen die een evenwichtige verdeling hebben tussen schermgebruik en buitenspelen.
  • 13% van de kinderen heeft overgewicht waarvan 2% ernstig (obesitas). Onderzoekers vonden een relatie tussen buitenspelen en BMI, gewichtsstatus en vet.
  • Tussen de 20 tot 30% van de peuters en kleuters ervaart slaapproblemen. Recente onderzoeken laten zien dat kinderen die overdag meer buiten zijn, beter en langer slapen.
  • De motorische fitheid van kinderen die meer binnen zitten is slechter dan van kinderen die meer buiten zijn.
  • Kinderen met een lage sociaal-economische positie hebben een veel hoger risico op ongezond opgroeien en doen minder vaker aan sport en buitenspelen.

Voor meer resultaten zie: Infographic

Collecte Jantje Beton aan de deur en online in maart
Tienduizenden vrijwilligers komen in de collecteweek langs met een collectebus. Doneren kan zowel contant als met de iDEAL QR-code. Daarnaast zetten steeds meer clubs online collecteren in via WhatsApp of Social Media. In maart versturen de collectanten via een persoonlijke online collectebus donatieverzoekjes naar familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig.

Startschot van de collecteweek in Den Haag
Maandagavond 4 maart geven de directeuren van Jantje Beton (Dave Ensberg-Kleijkers), Scouting Nederland (Fedde Boersma) en het Gehandicapte Kind (Henk-Willem Laan) het startschot van de collecteweek. In Den Haag gaan ze met Scouting Rustenburg op pad om de collectebussen te laten rinkelen!

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie