6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeAgenda27 Maart - Alzheimercafe De veranderende relatie bij dementie

27 Maart – Alzheimercafe De veranderende relatie bij dementie

H’VELD-G’DAM – In het Alzheimercafe vertellen mantelzorgers hoe hun relatie met hun partner verandert door de ziekte dementie. De relatie tussen de persoon met dementie en de mantelzorger verandert van een liefdesrelatie naar een zorgrelatie.

De vanzelfsprekendheden verdwijnen en het doet verdriet om je geliefde met dementie te zien veranderen naar iemand die steeds afhankelijker wordt. In de relatie is er steeds meer sprake van ongelijkwaardigheid.

Het is een proces van veel verlies. Verlies van de persoon zoals je die kende, verlies van steun, verlies van samen delen, verlies van sociale contacten, verlies van vertrouwde gedrags-en leefpatronen, verlies van vrijheid en van intimiteit.

Het zal nooit meer zijn zoals het was. De dingen die beiden in het dagelijks leven houvast geven, verdwijnen.

Taken die de partner met dementie doet of deed, worden langzaamaan steeds meer overgenomen en dat heeft natuurlijk invloed op het samenzijn. Gevoelens veranderen Hoe verder de ziekte vordert, hoe meer de persoon met dementie zal veranderen. Ook de manier waarop je elkaar liefhebt verandert.

De meeste mensen hebben behoefte aan intimiteit. Ook mensen met dementie. Er blijft een behoefte aan liefdevolle aanrakingen, knuffelen en het delen van gevoelens.

Door de ander liefdevol aan te raken, kun je hem of haar geruststellen. Een hand op een arm leggen als je met je partner praat, hand in hand bij elkaar zitten, of tegen elkaar aanliggen. Het voelt misschien niet helemaal zoals vroeger, maar het breng je wel dichter bij elkaar. Het laat voelen dat je van de ander houdt.

Mooie momenten maken Er kunnen ook mooie momenten zijn waarin het fijn is om samen te zijn. De partner met dementie kan gelukkige momenten ervaren als de mantelzorger gelukkig is.

Samen dingen doen die beiden fijn vinden, is belangrijk. Uit eten gaan, vrienden opzoeken of een ritje in de auto maken kan voor beiden leuk zijn. Misschien is je naaste het snel vergeten door de dementie, maar jij kunt er een mooie herinnering van maken waar je met plezier op terug kunt kijken.

In het Alzheimercafe van Hardinxveld-Giessendam wordt openhartig over dit onderwerp gesproken en er worden mooie voorbeelden gegeven waarmee het leven met dementie ook mooie momenten kent. Iedereen is van harte welkom bij deze laagdrempelige ontmoetingsplaats waar informatie wordt gegeven, maar waar er ook, onder het genot van kopje koffie of thee of glaasje fris, met elkaar in gesprek gegaan wordt.

Dit keer is het café in Tiendwaert, Jupiterstraat 2. Inloop vanaf 19:00 uur, programma 19:30 uur tot ongeveer 21:15 uur. Voor contact kunt u mailen naar hardinxveldalzheimercafe@gmail.com of bellen met 06 – 49 99 80 54.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie