back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsZwemdiploma voor groep 8 leerlingen van 'De Wereldwijzer'

Zwemdiploma voor groep 8 leerlingen van ‘De Wereldwijzer’

DORDRECHT – Deze zomer verlaten alle leerlingen van groep 8 basisschool De Wereldwijzer met een zwemdiploma op zak. Dat is voor het eerst sinds jaren. En er zijn meer scholen waarvan de leerlingen volop zwemles volgen en hun zwemdiploma halen.

Het is te danken aan het project dat de naam ‘Luuk leert zwemmen’ kreeg. Op dit moment doen negen scholen uit zes wijken hieraan mee.

Ervoor zorgen dat kinderen zwemles krijgen is alweer enige jaren een taak van ouders/verzorgers. Uit onderzoek kwam naar voren dat dit regelmatig niet gebeurt. Het gevolg is dat er kinderen van 12 jaar zijn zonder zwemdiploma. Ook bleek dat kinderen in sommige wijken beter kunnen zwemmen dan in andere.

Gratis zwemles en vervoer naar zwembad
Luuk leert zwemmen werd door de gemeente in het leven geroepen om dit probleem op te lossen. Kinderen uit de groepen 5 en 6 (en soms uit 7 en 8) van de Dordtse basisscholen krijgen de kans om (alsnog) hun zwemdiploma A en B te halen.

Zij krijgen een jaar lang één keer per week gratis les in het zwembad van de Sportboulevard (met uitzondering van de schoolvakanties).

Ook het busvervoer naar het zwembad neemt de gemeente voor haar rekening. Alleen voor het afzwemmen moet worden betaald. Voor kinderen met een kindtegoed kan dat met de Dordtpas. Een ouder of verzorger gaat als verantwoordelijke mee naar de zwemles.

Bussen per wijk
De coördinatie van Luuk leert zwemmen ligt bij het team Dordt Sport van de gemeente. Dat stemt af en houdt contact met alle betrokken partijen. De bussen rijden momenteel vanaf de deelnemende scholen.

Vanaf volgend schooljaar komt er een bus voor elke wijk met een deelnemende school. Het ideale scenario is dan dat leerlingen van andere basisscholen in die wijk ook van deze bus gebruik kunnen maken.

De wijken van waaruit op dit moment scholen meedoen zijn het Centrum, Oud- Krispijn, Nieuw- Krispijn, Wielwijk, Crabbehof en Staart. Er sluiten nog steeds nieuwe scholen aan. Zo gaat de Wantijschool op de Staart zeer waarschijnlijk meedoen.

Internationale Schakelklas doet mee
Eind vorig jaar is de Internationale Schakelklas (ISK) van het Stedelijk Dalton Lyceum aangehaakt. In deze klas zitten leerlingen van twaalf tot en met achttien jaar die uit het buitenland komen.

In de ISK worden ze klaargestoomd voor de Nederlandse middelbare school. In tegenstelling tot de leerlingen van de basisscholen zwemmen zij onder schooltijd. Vanuit hun leslocatie in Sterrenburg lopen ze elke dinsdag- en donderdagmiddag met een docent naar het zwembad. Het gaat om een groep van 50 leerlingen.

‘Ze zijn al wat ouder en pakken de zwemlessen ontzettend goed op’, zegt Willemijn van Aggelen van Dordt Sport. ‘Inmiddels heeft een aantal van hen een zwemdiploma gehaald’.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie