back to top
20.6 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeVervallen-TVZuid-Holland eerste provincie met boa’s op de weg

Zuid-Holland eerste provincie met boa’s op de weg

ZUID-HOLLAND – Als eerste provincie zet Zuid-Holland vanaf 2023 boa’s in voor extra veiligheid op provinciale wegen.

De 4 weginspecteurs gaan handhaven op onder andere het correct gebruik van pechhavens en carpoolplaatsen. Ook wordt verkeerd weggebruik (auto’s op het fietspad of fietsers op de weg) aangepakt. Als ook het negeren van aanwijzingen van verkeersregelaars, vervuiling en werkzaamheden zonder vergunning. Zo worden de provinciale wegen weer een stukje veiliger.

“We wonen hier met 3,7 miljoen Zuid-Hollanders. Het is druk, dus het is belangrijk dat we goed rekening met elkaar houden. Ook op de weg. Vorig jaar waren in Zuid-Holland bijna 100 verkeersslachtoffers te betreuren. Samen moeten we de veiligheid op de weg verbeteren. En de boa’s helpen daar een handje bij. Zij gaan de grote ergernissen nu direct aanpakken”, aldus gedeputeerde Frederik Zevenbergen.

Veiligheid belangrijk
Veiligheid op wegen en vaarwegen is belangrijk en daarom heeft de provincie weg- en vaarweginspecteurs die zorgen voor de afhandeling van incidenten, de controle van vergunningen en het nemen van verkeersmaatregelen. Zij zijn actief op de 130 kilometer aan provinciale vaarwegen en 550 kilometer aan provinciale wegen. De toenemende drukte op (vaar)wegen heeft effect op de veiligheid en dat pakt de provincie aan.

Eerst op het water
Om de veiligheid te vergroten zijn sinds vier jaar meerdere  inspecteurs op de vaarwegen van de provincie bevoegd om zelfstandig te handhaven. Zij zijn aangewezen als buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s). Zij mogen onder andere verdachten aanhouden, boetes uitschrijven en onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De afgelopen jaren is de recreatievaart gegroeid en het vaargedrag geeft soms reden tot klachten. De boa’s zijn een onmisbare schakel geworden in het bevorderen van de veiligheid en het voorkomen van overlast. Na de vaarwegen gaat de provincie de boa’s nu dus ook op de weg inzetten.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
20.6 ° C
22.2 °
19.4 °
61 %
2.7kmh
100 %
do
19 °
vr
21 °
za
18 °
zo
21 °
ma
23 °
Advertentie
Advertentie