REGIO – Verpleegkundigen, verzorgenden en andere ziekenhuiswerknemers gaan in maart staken. Ze zijn boos omdat de Vereniging van Ziekenhuizen niet ingaat op de looneisen. Meer dan 50 van de 65 ziekenhuizen doen mee aan een landelijke actiedag. Om welke ziekenhuizen het in onze regio gaat, is nog onbekend.
Personeel van meer dan vijftig ziekenhuizen heeft volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn al aangegeven deel te nemen aan de landelijke staking. Wanneer ziekenhuizen staken, draaien ze meestal alleen zogenoemde ‘zondagsdiensten’. Geplande behandelingen – zoals heup-, knie- en staaroperaties – worden uitgesteld en dokters en verpleegkundigen voeren alleen de spoedeisende zorg uit.
Zeker is dat de staking in maart zal plaatsvinden, maar welke dag is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk welke ziekenhuizen in onze regio meedoen.
Het is volgens de vakbonden uniek dat ziekenhuispersoneel direct overgaat op een landelijk ziekenhuisstaking. Bij eerdere conflicten kozen de medewerkers meestal eerst voor een estafette-staking, waarbij ze elkaar afwisselen.
Niet te behappen
De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent. De Vereniging van Ziekenhuizen weigert dat. “De gevraagde loonstijging is financieel niet te behappen”, zegt voorzitter Ad Melkert van werkgeversorganisatie NVZ in een interview met vakblad Zorgvisie. Dat komt volgens hem door de inflatie en de gestegen energiekosten.
De geëiste loonsverhoging zou 800 miljoen euro kosten. De ziekenhuizen hebben daar geen reserves voor, zegt Melkert. Het loon zou alleen omhoog kunnen met een bijdrage van honderden miljoenen van zorgminister Ernst Kuipers.
Nederland telt in totaal 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra. De cao voor de 200.000 medewerkers in ziekenhuizen liep af op 31 januari.