23.2 C
Sliedrecht
dinsdag, mei 21, 2024
HomeVervallen-TVZiekenhuiszorg aan huis vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt enorme vlucht

Ziekenhuiszorg aan huis vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt enorme vlucht

REGIO – Het aantal patiënten dat verpleegkundige zorg thuis ontvangt van het Albert Schweitzer ziekenhuis is in twee jaar tijd bijna verdubbeld, tot ruim boven de vierduizend. Het aantal huisbezoeken dat verpleegkundigen van het ziekenhuis in 2022 afleggen bij deze patiënten zal uitkomen boven de 18.000.

De zogeheten ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ was altijd al een uitkomst voor de patiënt, maar zorgt er ook in steeds hogere mate voor dat het drukke ziekenhuis hoognodige capaciteit vrijhoudt voor andere patiënten. Komend jaar bestaat het team van reizende verpleegkundigen 25 jaar. Dit jaar verruilde het de naam Transmuraal Team voor het krachtiger ThuisBeter.

Nu de druk op de ziekenhuiszorg hoog is en er een golf van nieuwe, chronische en oudere patiënten wordt verwacht, wordt zorg aan huis een onmisbare pijler. “Verpleegkundige zorg thuis spaart een ziekenhuisbezoek uit, of zorgt ervoor dat een patiënt eerder naar huis mag na een opname”, vertelt Claudia Jonker, afdelingshoofd van ThuisBeter.

“Ons team verzorgt handelingen die normaal gesproken zouden plaatsvinden op de polikliniek of in de kliniek. Voor de patiënt is dat fijn, maar ook voor het ziekenhuis is het een uitkomst. Medisch specialisten roepen onze hulp vaker in, omdat alles in het ziekenhuis doen steeds lastiger wordt en op termijn waarschijnlijk niet lukt. Door corona zijn we ons daar nog bewuster van geworden.” ThuisBeter kan ook op verzoek van de huisarts naar de patiënt thuis komen, bijvoorbeeld bij palliatieve sedatie.

Er kán gelukkig ook steeds meer zorg veilig thuis plaatsvinden, dankzij technische innovatie en steeds betere geneesmiddelen. Jonker: “Alleen maar het verplaatsen van zorg is voor de toekomst niet genoeg, dan spaar je er geen capaciteit mee uit. Het moet efficiënter en gerichter en dat lukt ook. Bepaalde medicijnen bij kanker kunnen tegenwoordig eenvoudiger worden toegediend, met een injectie in plaats van een infuus.

Daardoor kan het makkelijker thuis. Maar ook een infuus, waarvoor bijvoorbeeld een patiënt met longkanker voorheen regelmatig naar de dagbehandeling kwam, kan nu vaak thuis worden gegeven.” Mits dit veilig kan, leren de verpleegkundigen van ThuisBeter hun patiënten zelfstandig om te gaan met medicatie of hulpmiddelen. “We hoeven dan minder vaak te komen”, aldus Jonker. “Dat biedt de ruimte om weer nieuwe patiënten te kunnen bedienen.”

Deze trend past goed in de meerjarenstrategie van het ziekenhuis. Onder het motto ‘Onze zorg gaat altijd door’, wil het Albert Schweitzer bij gelijkblijvende capaciteit de groeiende zorgvraag in de komende jaren opvangen.

Het team van ThuisBeter bestaat uit achttien verpleegkundigen met bijna allemaal een specialisatie en ruime ervaring. Nog maar weinig ziekenhuizen hebben hun eigen reizende verpleegkundigen. “Vaak wordt dit ondergebracht bij externe thuiszorgorganisaties”, legt Jonker uit.

“Wij ervaren het als een groot voordeel dat onze verpleegkundigen deel uitmaken van het ziekenhuis. Zij kennen onze behandelaren en apothekers en kunnen direct contact met hen leggen als dat nodig is. En ze hebben wanneer ze bij de patiënt zijn toegang tot het dossier. Door de korte lijnen is er veel vertrouwen, zijn minder overdrachten nodig en houden wij de patiënt makkelijker in het vizier.”

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
23.2 ° C
24.6 °
21.7 °
64 %
2.7kmh
100 %
di
23 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
18 °
Advertentie
Advertentie