SLIEDRECHT – Het zijn niet de beste tijden voor Sliedrechtse creatievelingen. Twee van hun onderkomens, de Groen van Prinstererschool en de voormalige school Bleyburgh aan Maaslaan 6, gaan tegen de vlakte om er uiteindelijk woningen neer te zetten. Daardoor rijst de vraag: waar kunnen zij dan nu terecht?
We beginnen bij de Groen van Prinstererschool. Het pand aan de Sliedrechtse Frans Halsstraat staat al ruim tien jaar leeg. Nadat diverse plannen het niet haalden, besloot de gemeente Sliedrecht eind 2022 dat er op de plek van de school betaalbare koopappartementen voor starters en senioren moesten gaan verrijzen.
LEES OOK: Kogel bijna door de kerk: woningbouw Groen Van Prinstererschool stap dichterbij
Daardoor moeten de nu in het schoolgebouw huizende sociale en creatieve partijen op zoek naar een ander onderkomen. Onder andere Gambia Centrum Sliedrecht, een gitaarvereniging en een groep die drie keer per week eetmomenten organiseert voor mensen uit de buurt en ook met ze knutselt en schildert.
Diverse ateliers
Dan het voormalig schoolgebouw aan Maaslaan 6, waar tot eind vorige maand ‘Creatief Centrum Sliedrecht’ in zat. Die partij zat ruim zeven jaar in het pand aan de Maaslaan en bood onderdak aan diverse soorten ateliers.
Je kon er kleien en pottenbakken, maar ook houtbranden en sieraden maken. ‘Verder kon je er ook cursussen volgen of markten bezoeken’, vertelt Maja de Kok, die een tweedehands winkeltje in het creatieve centrum runde.
In oktober 2023 werd al bekend dat het pand gesloopt zou worden om er vervolgens nieuwbouwwoningen neer te zetten. Maar vanwege onduidelijkheid over de tijdelijke verhuur en bruikleen in combinatie met de slechte staat van het schoolgebouw, besloot de gemeente om er tot aan de sloop niemand meer in onder te brengen.
Hoge sociale waarde
De sloop zorgt ervoor dat de mensen van de Groen van Prinstererschool en de voormalige school Bleyburgh noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe plek. En dat is een bittere pil.
‘De initiatieven in de Groen van Prinstererschool spelen een verbindende rol binnen Sliedrecht’, geeft Hans de Jongh, initiatiefnemer van Gambia Centrum Sliedrecht aan. ‘En dat dit nu wegmoet, past in het patroon dat er in Sliedrecht structureel sociale en creatieve initiatieven verdwijnen’.
Ook De Kok vindt dat Creatief Centrum Sliedrecht een hoge sociale waarde heeft binnen de gemeenschap. ‘Het was allemaal heel laagdrempelig. Je kon ook gewoon bij ons binnenwandelen voor een praatje en een kopje koffie’, legt ze uit. ‘Maar ook mijn tante die in de buurt woont, kwam langs met de rollator om te kijken of we nog een bolletje wol voor haar hadden’.
Geen alternatieven
Nu vaststaat dat beide schoolgebouwen tegen de vlakte gaan, rijst de vraag: waar kunnen de Sliedrechtse creatievelingen dan terecht?” De Kok: ‘Ik weet het niet. We moesten er eind vorige maand uit en volgens de gemeente was er geen andere plek beschikbaar. Ook niet na flink zoeken, flyeren en het plaatsen van oproepen op sociale media’.
En zijn locaties als een kerk met gemeenschappelijke ruimtes, Wilhelmus’ Muziekkorpsen of Elektra Sliedrecht dan geen optie? De Kok ‘Nee, want je kunt niet voor één middag al je spullen verplaatsen’. Ook De Jongh ziet daar geen heil in. ‘Neem Elektra Sliedrecht. Dat is helemaal opgeknapt om het vervolgens commercieel in de verhuur te zetten. En om daar een plekje te krijgen, moet je goed betalen’.
Gemeente denkt mee
Hoe staat de gemeente Sliedrecht momenteel in deze kwestie? Navraag wijst uit dat ze actief meedenkt met de partijen van de Groen van Prinstererschool en de voormalige school Bleyburgh aan Maaslaan 6.
‘We zijn structureel ze in gesprek om te kijken naar alternatieve locaties’, laat een woordvoerder weten. ‘Daarnaast hebben we al in een eerder stadium aangegeven dat ze echt op zoek moesten gaan naar een ander onderkomen’.
Maar dat is De Jongh en De Kok tot op heden dus nog niet gelukt, waardoor ze nog altijd geen uitzicht hebben op een nieuwe locatie waar de creatieve en sociale activiteiten voor Sliedrechters kunnen worden voortgezet.
Dit artikel is geschreven door Joris Gemen voor Streekomroep56.