MOLENLANDEN – Verdachte Cor de J.(78) van de villamoord in 2022 in Kinderdijk moet van de rechter twaalf jaar de cel in. Ook moet hij tienduizenden euro’s schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De rechtbank acht bewezen dat het slachtoffer door schuld van De J.is omgekomen, maar straft voor doodslag, niet voor moord. De straf is daarom lager dan de achttien jaar cel die de officier van justitie vorige maand eiste.
Het OM ging ervanuit dat de verdachte een duidelijk plan had om het slachtoffer te doden en ging uit van moord. De rechtbank vindt dat er van een vooropgezet plan te weinig bewijs is. Daarom is een veroordeling voor doodslag, niet voor moord.
De J. was al geruime tijd een bekende van de villabewoonster, wiens echtgenoot hij doodschoot. Hij zou werkzaam zijn als klusjesman. Ook was er volgens het OM sprake van een vriendschappelijke relatie. De klusjesman zou gevoelens hebben ontwikkeld voor de bewoonster, en zou haar echtgenoot als concurrentie zien.
‘Overval’
In de uitspraak is een duidelijke samenloop van omstandigheden terug te lezen. De rechtbank schrijft: ‘De bewoonster van de villa lag in de nacht van 2 december met het latere slachtoffer in bed. Ze heeft in eerste instantie verklaard dat een zwarte schim haar slaapkamer binnenkwam. Die schim heeft haar vriend doodgeschoten en er zijn sieraden uit de woning meegenomen.
Later heeft de bewoonster contact met de politie opgenomen en haar verklaring aangepast. Ze heeft de politie verteld dat het de verdachte was die haar slaapkamer binnenkwam en het dodelijke schot heeft gelost. De verdachte had haar gezegd dat ze de politie moest vertellen dat het om een overval ging. Als ze dat niet deed zou de verdachte haar ‘overal ter wereld weten te vinden’.
Bewijs
De verklaring van de bewoonster was niet genoeg om de verdachte te veroordelen, maar wordt ondersteund door extra bewijs. Er zijn camerabeelden in de buurt van de villa gemaakt. Hierop is de auto van de verdachte te zien, kort na de schietpartij.
Daarnaast zijn er in de auto schotresten gevonden. Ook heeft de verdachte de ochtend na het incident liefst 89 belletjes uit zijn telefoongeschiedenis verwijderd. Daar kon hij volgens de rechtbank geen sluitende verklaring voor geven. ‘Dat alles in samenhang met de overige bevindingen van de politie is voor de rechtbank reden om te komen tot een bewezenverklaring voor doodslag’, aldus de rechtbank in het vonnis.
De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte een stoornis heeft, maar dat hij niet vanuit deze stoornis handelde. Vandaar de lange gevangenisstraf en geen tbs-veroordeling.
Dit artikel is geschreven door Joram Niese voor Streekomroep56.