DRECHTSTEDEN – Onlangs vielen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat. En dat je in een duurdere woning meer OZB betaalt mag bekend zijn.
Maar de kosten voor afval laten ophalen en de wc doorspoelen: die zijn toch overal gelijk? Nou, niets is minder waar. Zo ben je in Nijmegen 259 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke heffingen, terwijl je in Gouda met 929 euro ruim drieënhalf keer zoveel betaalt.
Dat blijkt uit een analyse van duurzaamheidsplatform Slimster.nl op basis van onlangs gepubliceerde data door het onderzoeksinstituut COELO.
In vier gemeenten zijn gezinnen meer dan 800 euro per jaar kwijt aan deze twee gemeentelijke heffingen. Dat zijn naast Gouda ook IJsselstein, Wijdemeren en Bloemendaal. Onder meer Nijmegen, Gilze en Rijen, Aalten, Rijssen-Holten en Nijkerk houden de schade (ruim) onder de 400 euro.
Regio
Hoe liggen deze verschillen in onze regio? Hierbij vallen een paar zaken op. Ten eerste is er het verschil tussen de duurste en de goedkoopste gemeente.
Er is verschil tussen meerpersoons en eenpersoons huishoudens. Voor meerpersoons huishoudens is Molenlanden de duurste gemeente: zij betalen 701 euro per jaar aan afvalstoffen- en rioolheffing. Het verschil met de goedkoopste gemeente is 150 euro: in Hardinxveld-Giessendam betalen meerpersoons huishoudens 551 euro per jaar.
Eenpersoons huishoudens zijn logischerwijs minder duur uit: zij maken minder gebruik van deze voorzieningen. Zwijndrecht is nu de duurste gemeente: eenpersoons huishoudens betalen 660 euro per jaar voor afvalstoffen- en rioolheffing.
Het verschil met de minst dure gemeente is hier groter dan voor de meerpersoons huishoudens, namelijk 198 euro. Die goedkoopste gemeente is in dit geval Hendrik-Ido-Ambacht: hier betalen eenpersoons huishoudens 462 euro per jaar.
Opvallend is het verschil dat gemeenten maken tussen de tarieven voor meerpersoons en eenpersoonshuishoudens nogal uiteenloopt. Molenlanden spant hier de kroon: meerpersoons huishoudens zijn hier 176 euro duurder uit dan eenpersoons huishoudens. Het verschil is het kleinst in Hardinxveld-Giessendam: 11 euro.
Tarieven gestegen, maar niet overal
Het zal niet verbazen dat de tarieven vrijwel overal gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Ook hier zijn behoorlijke verschillen.
Molenlanden verhoogde de afvalstoffenheffing maar liefst met 19,2%. De rioolheffing ging omhoog met 6,9%. Alblasserdam en Dordrecht verhoogden de afvalstoffenheffing beide met 7,4% De rioolheffing ging in Dordt omhoog met 7,4% en in Alblasserdam met 6,0%.
In Zwijndrecht bleef de rioolheffing gelijk, terwijl de afvalstoffenheffing steeg met 3,5%. In Papendrecht daalde de afvalstoffenheffing met 1,9%.
De rioolheffing daarentegen steeg in Papendrecht met 2,4%. Hierbij moet worden opgemerkt dat Papendrecht dit jaar overging op ‘omgekeerd inzamelen’. Bewoners betalen nu 1,50 euro per ingeleverde zak restafval van maximaal 60 liter en 0,75 euro per zak van maximaal 30 liter.
Pascal van de Beek van Slimster geeft een mogelijke verklaring voor de verschillen tussen de gemeenten wat betreft de afvalstoffenheffing : ‘In de ene gemeente wordt restafval bijvoorbeeld nog ‘gewoon’ opgehaald, terwijl je in de andere gemeente naar de ondergrondse container moet en per keer betaalt.
Ook verschilt het bijvoorbeeld sterk of en hoeveel bouwafval je per jaar ‘gratis’ mag wegbrengen of laten ophalen. De kosten zijn ook afhankelijk van de milieustraat van de gemeente.
Zo kun je in de ene gemeente ‘gewoon’ alles kosteloos brengen, terwijl je in een andere gemeente per soort afval extra moet betalen. Al met al kun je de afvalstoffenheffing in de ene gemeente dus niet een-op-een afzetten tegen de andere gemeente’.
Een sluitende verklaring voor de verschillen bij de rioolheffingen is moeilijk vast te stellen. Van de Beek van Slimster doet toch een suggestie: ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gemeente recent veel heeft geïnvesteerd in het rioleringssysteem, wat de kosten opdrijft.
Zo zie je bijvoorbeeld in Rijswijk een tariefstijging van bijna 15 procent ten opzichte van 2023. Daarnaast kunnen de onderhoudskosten in waterrijke of dunbevolkte gebieden hoger zijn’. Bron: Slimster.nl.
Klik hier om de volledige informatie van dit artikel te lezen.
Dit is een artikel geschreven door Hans Hulswit voor RTV Papendrecht.