5 C
Sliedrecht
woensdag, april 24, 2024
HomeVervallen-TVVanaf nu te zien in het Dordrechts Museum: Rein Dool tekenaar

Vanaf nu te zien in het Dordrechts Museum: Rein Dool tekenaar

DORDRECHT – Op zaterdag 10 december vond de officiële opening van de tentoonstelling Rein Dool tekenaar plaats in het Dordrechts Museum. De directie van het museum is er buitengewoon trots op om na vele jaren het werk van de getalenteerde kunstenaar weer aan haar publiek te kunnen tonen.

‘Het was een lang gekoesterde wens van het museum om het werk van Rein Dool weer aan haar publiek te kunnen tonen’ – Femke Hameetman (artistiek directeur Dordrechts Museum)

Rein Dool (Leiden 1933) is een veelzijdig kunstenaar die verschillende kunstvormen beoefent en beheerst. Zo bestaat zijn omvangrijke oeuvre uit o.a. schilder- en tekenkunst, grafiek, sculptuur en keramiek. Tekenen is echter, zoals hij dit zelf zegt, ‘het begin en het einde’. Op bijna 90 jarige leeftijd tekent Dool dan ook nog iedere dag. De nieuwe tentoonstelling in het Dordrechts Museum focust zich dan ook op het getekende oeuvre van de kunstenaar.

‘Tekenen is het begin en het einde’- Rein Dool

Om de grote veelzijdigheid van Dools tekenkunst recht te doen, zijn voor Rein Dool tekenaar werken bijeengebracht uit collecties van o.a. het Rijksmuseum, verschillende particuliere collecties en de collectie van Dool zelf. Naast oudere tekeningen is er ook recent werk van de kunstenaar te zien. En vanzelfsprekend zullen ook de nieuwe aanwinsten van het Dordrechts Museum niet ontbreken, twee monumentale houtskooltekeningen van het Dordtse Wantijpark.

Ook werd afgelopen zaterdag het eerste exemplaar van het boek Rein Dool tekenaar overhandigt aan de kunstenaar. Deze rijk geïllustreerde publicatie met een inleiding van Huigen Leeflang (conservator Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum) werd speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.

Daarnaast was er ook aandacht voor het kinderboek De Mensentuin dat na jaren op de plank gelegen te hebben nu ook uitgegeven is. Het boek is geschreven door Dool zijn echtgenote, Jorien de Bruijn en is geïllustreerd door de kunstenaar zelf.

Het publiek kan tot 21 mei 2023 in het Dordrechts Museum genieten van de tentoonstelling Rein Dool tekenaar. Hierna zal de tentoonstelling van Dordrecht afreizen naar Parijs. In Fondation Custodia krijgt het Franse publiek de kans te genieten van het ongelooflijke talent van Rein Dool.

Rein Dool tekenaar is van 11 december 2022 t/m 21 mei 2023 te zien in het Dordrechts Museum.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
5 ° C
6.1 °
4.4 °
88 %
1.3kmh
97 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
15 °
zo
13 °
Advertentie
Advertentie