back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsVan ruimtevaart tot bierbrouwen: dit zijn de bijzondere hobby's van oud-burgemeester Bram...

Van ruimtevaart tot bierbrouwen: dit zijn de bijzondere hobby’s van oud-burgemeester Bram van Hemmen

REGIO – De meeste mensen kennen Bram van Hemmen als burgemeester van Sliedrecht en de Hoeksche Waard. Dat hij er een aantal bijzondere hobby’s op nahoudt, weten waarschijnlijk minder mensen. Van solderen tot bierbrouwen en van computers bouwen tot ruimtevaart.

Stilzitten kan hij met een goed boek, maar bezig zijn met techniek is de passie van de 51-jarige Bram van Hemmen. Zo is hij al jarenlang lid van de modelvliegclub in Rozenburg en bouwde hij zelf een vliegtuig.

“Ik ben drie weken op vakantie in Zeeland met dat vliegtuig bezig geweest. De eerste 25 vluchten duurden in totaal minder dan 2,5 minuut. De hele camping liep met me mee om te kijken of het ging lukken. Aan het einde van de vakantie lukte het.”

Zonnepanelen en platenwasmachine
Maar ook thuis in Maasdam is hij actief. Van de gashaard vervangen tot het aanleggen van zonnepanelen. En in de wintermaanden heeft hij ook nog tijd voor het brouwen van bier.

“Ik vind het belangrijk dat de vrienden van mijn dochters zich welkom voelen. Dus zocht ik naar iets om samen te doen. Eén van die jongens houdt van bier. Tijdens corona zijn we toen begonnen met een proefpakket van vijf liter. Inmiddels heb ik een ketel van vijftig liter gekocht. Daarmee maken we zware bieren. Ik ben van de techniek, hij zoekt de smaken uit.”

Van Hemmen maakt ook een platenwasmachine nadat hij een collectie vinylplaten cadeau krijgt. De elpees komen uit een vochtige ruimte en zitten vol met groengele schimmel. “Dat is zonde. Het is bijvoorbeeld wel de eerste elpee van The Doors. Dan ga je googelen op apparatuur. Die ik tegenkwam vond ik veel te duur.”

Vervolgens kocht hij de juiste spullen bij elkaar en maakte zelf zijn platenwasmachine. In de schuur laat hij trots zijn model zien. “Ik heb het wel zo gemaakt dat er niet twee of drie in kunnen, maar vijf elpees. En het werkt!” zegt Bram van Hemmen trots.

Bram van Hemmen met de platenwasmachine waarin elpees worden schoongemaakt (Foto: Rijnmond).

Jeugd
Maar eerst terug naar Rotterdam-Zuidwijk, waar Bram als jongetje al handig met Lego was. “Ik had niet genoeg geld om de dozen te kopen die mooi waren. Dus ging ik improviseren. In mijn Legoboek stond een toffe locomotief. Vervolgens ben ik alles bij elkaar aan het slopen geweest en improviseerde ik de stukjes die ik niet had. Zo had ik toch mijn locomotief. En hij zag er gelikt uit.”

Intussen kijkt hij toe hoe handig zijn vader is met het voortdurend aan elkaar knopen van draden onder de spoorbaan op zolder. De zoon van de buren bouwt een twee meter breed modelvliegtuig met een grasmaaiermotor waarmee hij op de Maasvlakte oefent.

Bram ziet het allemaal en het inspireert hem. Hij gaat op woensdagmiddag naar de soldeerclub van de kerk in de Tarwewijk. Daar maakt hij de KITT-scanner, naar het voorbeeld van de autocomputer uit de tv-serie Knight Rider (1982). “Het idee alleen al dat je met een computer kan praten.”

Computer bouwen
In de Kijk, het jeugdmagazine, staat hoe je zelf een computer kunt bouwen. “Als 10-jarige wilde ik dat ook. Ik haalde alle onderdelen bij DIL in de Jan Ligthartstraat. Het is helaas niet gelukt, maar dat was geen teleurstelling. Ik wilde het vooral leren begrijpen.”

Om toch aan een computer te komen verkoopt hij al zijn Lego. Op zijn twaalfde is hij de trotse eigenaar van een Sanyo MSX1. “Daar speelde je spelletjes op. Sommige van die spelletjes kopieerde je, maar die deden het vervolgens niet. Dat was vervolgens eindeloos pielen. Het plezier dat je daarna hebt als het lukt om de boel aan de gang te krijgen.”

Computers zullen hem lang bezighouden. Op de middelbare school, maar ook tijdens zijn studie Sociologie. Voor hij zijn opleiding afrondt heeft hij inmiddels computers verkocht en heeft de Rotterdammer ook geleerd om computernetwerken aan te leggen.

Politieke loopbaan
Bram van Hemmen heeft inmiddels via het CDA zijn eerste stappen in de politiek gezet. Hij groeit van burgerraadslid naar raadslid in de deelgemeente IJsselmonde en deelraadsbestuurder.

En nog weer wat jaren daarna doet hij in 2012 een gooi naar het burgemeesterschap in Sliedrecht. Het is direct raak. De techniek raakt hem in die periode overigens niet los. Bij een bedrijfsbezoek reserveert zijn secretaresse geregeld extra tijd voor een technisch verdiepend gesprek.

“Ik ging op bezoek bij een bedrijf dat flowmeters maakt. Die meten de samenstelling van wat door een pijp gaat. Heel handig in de baggerindustrie. Sta ik drie uur met die gepassioneerde directeur te praten.”

De volgende post wordt de Hoeksche Waard, waar hij na twee jaar stopt. Hij is nog anderhalf jaar waarnemend burgemeester in Midden-Delfland, maar levert vervolgens definitief de ambtsketen in. “Dan stop je. Wat ga ik doen, is dan de vraag.”

Battlestar Galactica
Tijdens een loopbaantraject gaat een zaadje dat werd geplant toen hij een knulletje van 5 jaar was zijn werk doen: ruimtevaart. Het begint in de jaren 70 met de serie Battlestar Galactica. “Ik vond het zo fascinerend. Het verhaal van twaalf volken die met elkaar op de vlucht voor robots gingen. Ik ben toen heel veel sciencefiction gaan kijken en lezen. Toen ik 10 jaar was kwam de film Return of the Jedi (Star Wars VI, red.) uit. Ik had met een vriendje afgesproken om die naar die film te gaan kijken. Maar dat mocht niet van onze moeders, want de leeftijdsgrens was twaalf jaar.”

Het is 1983, een jaar waarin nog een andere bijzondere gebeurtenis zich afspeelt. In juni vliegt een Boeing 747 over Rotterdam met op de rug de Spaceshuttle Enterprise, het ruimteveer. Het maakt veel indruk op Bram van Hemmen.

Chriet Titulaer
Hij is ook vaste kijker van het tv-programma van Teleac ‘Een kwart eeuw ruimtevaart’  , gepresenteerd door Chriet Titulaer. Al zijn kennis over de ruimtevaart komt goed van pas als hij met zijn gezin vorig jaar een bezoek brengt aan het Kennedy SpaceCenter in Florida, Amerika. Van Hemmen legt zijn jongste zoon op de luchtvaartbasis alles uit, waarna junior zegt: “Pap, je weet zoveel, waarom ga je niet voor NASA werken?”

En dan is daar het loopbaantraject. “Ik kwam tot de conclusie dat ik iets moest met innovaties, innovatieve maakindustrie.” Tijdens één van de vervolgbijeenkomsten komt de oud-burgemeester in gesprek met een man die het Space Studies Program heeft gevolgd.

Bram van Hemmen met een Apollo-raket (Foto: Rijnmond).

Van het een komt het ander. Hij meldt zich aan en krijgt in februari een beurs voor de 20 duizend euro kostende opleiding van twee maanden. Met 156 mensen uit 35 landen zit Van Hemmen vanaf 8 juni in de schoolbanken van Rice University in Houston, Texas.

“In de basketbalhal op dat complex sprak John F. Kennedy in 1962 het Amerikaanse volk ooit toe over de plannen van een man op de maan. Hoe vet is dat?!”

Eenmaal terug in Nederland wil Bram van Hemmen zich vooral toeleggen op het toepassen van de ruimtevaart bij het oplossen van problemen op aarde. “Ruimtevaarttechnologie kan een oplossing bieden bij problemen, ook op gemeentelijk niveau. In dat veld zou ik wel willen werken.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie