REGIO – Voor inwoners van de Drechtsteden die een uitkering krijgen is de stap naar betaald werk makkelijker gemaakt. Na een korte periode van werken, kan een uitkering aanvragen bij de Sociale Dienst een lang proces zijn en dat zorgt voor veel onzekerheid. Een zogenoemde ‘garantieknop’ heeft hier verandering in gebracht. Deborah Harpal zit in de bijstand en mocht het systeem als eerste testen: ‘Dit is te mooi om waar te zijn’.
De Sociale Dienst Drechtsteden is deze maand gestart met het systeem waarmee mensen op een simpele manier een uitkering opnieuw kunnen aanvragen. De garantieknop is speciaal voor inwoners die een uitkering hadden, vervolgens zijn gaan werken en binnen zes maanden weer opnieuw een uitkering aanvragen. Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de stap naar werk kleiner wordt voor mensen in de bijstand.
Vier simpele vragen
Doormiddel van een vier ja/nee vragen kan de aanvrager zijn uitkering op een snelle manier weer terugkrijgen. Als de situatie van de aanvrager onveranderd is kan de uitkering snel in gang worden gezet. Met de komst van dit systeem hoeft iemand niet meer een lang proces in om een uitkering opnieuw aan te vragen.
Deborah Harpal is ervaringsdeskundige en weet hoe lastig het is om een uitkering aan te vragen. Ze ziet ook veel onzekerheid bij andere mensen die in de bijstand zitten. ‘Als je drie maanden hebt gewerkt en je baan verliest moest je (voorheen red.) voor een nieuwe uitkering naar het UWV toe en dat proces kan lang duren.
Ondertussen moet je wachten en lopen de vaste lasten en huur alleen maar op’, vertelt Deborah over haar ervaring met de Sociale Dienst. ‘Als je nu teruggaat voor de uitkering kennen ze je situatie en zijn alle gegevens al bekend’.
Onzekerheid verkleinen
De garantieknop maakt het proces van een uitkering aanvragen dus een stuk korter. Hiermee wil de Sociale Dienst Drechtsteden de drempel naar werk verlagen en onzekerheid wegnemen.
‘We zien dat veel mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering vaak bang zijn om weer aan het werk te gaan omdat ze dan hun inkomen kwijtraken’, vertelt wethouder van Werk en Inkomen Peter Heijkoop. ‘We vinden het heel belangrijk dat iedereen die kan werken ook die stap zet, en met deze garantieknop weten mensen dat hun inkomen niet wegvalt’.
Binnen maximaal vijf werkdagen krijgt de aanvrager een besluit binnen in de brievenbus. Ook komen mensen weer terug bij hun vertrouwde contactpersoon.
Dit bericht is geschreven door de redactie van Streekomroep56.