back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsSoap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

REGIO – De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbescherming 24/7 te volgen is, volgen elkaar in rap tempo op. Dit weekend was te zien hoe een gans de broedplek inpikte en er meerdere eieren legde. Woensdagochtend vroeg werden die eieren opgegeten door een boommarter.

Op de camerabeelden is te zien hoe de boommarter in het nest klimt en zeker twee eieren opeet, vertelt boswachter Blom. Via een appgroep houden professionals en liefhebbers van de visarend elkaar dag en nacht op de hoogte van de ontwikkelingen.

Woensdagmorgen werden de nodige berichtjes verstuurd. De geschiedenis lijkt zich te herhalen: het mannetje visarend, met de codenaam 7TG, broedt al jaren in de Biesbosch.

Vorig jaar kwam de liefde niet tot bloei: een vrouwtje toonde interesse, maar koos uiteindelijk voor een ander en ook toen pikten ganzen zijn nest in én verstoorde een boommarter de broedrust. Geen nakomelingen voor hem dus.

Plottwist
7TG liet zich de afgelopen dagen al minder bij het nest zien. Als hij wel een poging deed om in de buurt te komen, werd hij ruw verjaagd door de ganzen.

Is het dan nu helemaal over en uit voor dit jaar voor 7TG op liefdesgebied? “Niets staat nog vast, er kan nog van alles gebeuren”, vertelt Blom. Want er zit een plottwist aan te komen.

‘Er is een mannetje visarend gezien bij een ander nest in de Biesbosch. Op een hoogspanningsmast broeden al jaren visarenden. Maar nu lijkt 7TG met het vrouwtje aldaar aan te pappen.

We weten het niet zeker, want we kunnen de ring niet goed aflezen, we zien alleen een zeven. Maar het zou heel goed kunnen. Ze zijn ook al bezig met het afbouwen van het nest’. Waar de oorspronkelijke partner van dit vrouwtje is, durft Blom niet te zeggen. Misschien is hij nog niet teruggekeerd uit warmere oorden.

Te zien is hoe de boommarter toeslaat als de ganzen even van het nest zijn.
Video: Vogelbescherming/Beleef de Lente

De komende dagen wordt het nest op de mast én dat voor de camera goed in de gaten gehouden. Want het blijft spannend hoe de soap zich verder ontwikkelt.

De boswachter hoopt duidelijkheid te krijgen of het inderdaad om 7TG gaat en als dat zo is, of hij blijft plakken bij zijn nieuwe liefde. Of dat hij misschien terugkeert naar zijn oude nest. Want als de eieren opgegeten zijn, kunnen de ganzen zomaar weer vertrekken en is de plek vrij. Wordt vervolgd dus.

Dit bericht is geschreven door Marjolein Vos voor RTV Dordrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie