3.9 C
Sliedrecht
dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuwsScheur in spoordijk Gorinchem

Scheur in spoordijk Gorinchem

De spoordijk in Gorinchem, waar een scheur al wekenlang voor problemen zorgt, moet eerst worden verstevigd. Dat laat ProRail weten. Tot de dijk steviger is gemaakt, kunnen treinen niet sneller dan 40 kilometer per uur rijden.
De scheur van 65 meter lang en op sommige plekken een halve meter diep werd ruim een maand geleden ontdekt. Sindsdien rijden treinen niet alleen langzamer, maar rijden er ook minder treinen. In plaats van vier treinen rijden er nog slechts twee per uur tussen Dordrecht en Gorinchem.
Bagger in de grond
“Helaas zit de scheur op een lastig bereikbare plek”, laat ProRail weten. In de sloot naast de dijk zit namelijk veel bagger in de klei- en veengrond. “Vanuit de sloot tegendruk bieden kan niet zomaar door deze zachte grond. Bovendien lopen er allerlei kabels en leidingen in de spoordijk en onder de sloot. Die willen we niet stuk maken.”
De versteviging is nodig om de scheur definitief te herstellen. De dijk moet eerst voorzichtig worden afgegraven. “Als we de spoordijk niet eerst verstevigen, ontstaat er kans op verzakkingen van het spoor waardoor er helemaal geen treinen meer kunnen rijden”, aldus ProRail.
Plan van aanpak
In overleg met aannemer Asset Rail en ingenieursbureau 4Infra wordt een plan van aanpak opgesteld en voorgelegd aan de gemeente Gorinchem en het Waterschap. Daarna komt er een uitvoeringsplan. Hoe lang dat allemaal gaat duren, is nog niet bekend.
Dit is een artikel van Corrado Francke voor de redactie Drechtsteden.

Actueel weer

Sliedrecht
licht bewolkt
3.9 ° C
5.6 °
2.2 °
68 %
0.9kmh
29 %
di
10 °
wo
9 °
do
10 °
vr
13 °
za
8 °
Advertentie
Advertentie