back to top
6.3 C
Sliedrecht
dinsdag, december 3, 2024
HomeNieuwsRegenwater opslaan in schutting: initiatief maakt kans op Duurzaamheidsprijs

Regenwater opslaan in schutting: initiatief maakt kans op Duurzaamheidsprijs

MOLENLANDEN – Duurzame initiatieven strijden dit jaar om de Duurzaamheidsprijs Molenlanden. Eén van de opvallende inzendingen is de Rainwinner, een regenwateropslag in de vorm van modulaire schuttingelementen.

Het idee van deze regenwaterschutting, ingezonden door Peter van den Boogaard, combineert functionaliteit met creativiteit: ‘Deze schutting is eenvoudig te plaatsen, biedt opslagcapaciteit op maat en kan makkelijk worden geïntegreerd in een tuinontwerp’.

De Duurzaamheidsprijs, voor het eerst uitgereikt in 2021, is bedoeld om inwoners, ondernemers en verenigingen te inspireren met groene ideeën. Dit jaar kent de competitie één categorie voor alle deelnemers. Het winnende initiatief ontvangt 1.000 euro en, volgens de organisatie, ‘eeuwige roem’.

Rainwinner: praktisch én sociaal
Van den Boogaard uit Kinderdijk heeft de bijzondere regenton niet zelf bedacht, maar ziet veel mogelijkheden in zijn tuin en die van anderen. Zowel praktisch als verbindend: ‘Deze oplossing maakt regenwateropvang toegankelijk voor iedereen. Je kunt het gebruiken als schutting en tegelijkertijd water opslaan voor droge periodes. Samen met je buren bouwen aan een ‘regenwaterschutting’ biedt bovendien kansen voor samenwerking’.

De schuttingelementen werken als grote Lego-blokken, waarmee bewoners niet alleen regenwater kunnen opslaan, maar ook creatieve tuinelementen kunnen bouwen. ‘Iedereen die ooit met Lego heeft gespeeld, zal de mogelijkheden zien’, voegt Van den Boogaard toe.

Groenere toekomst voor Molenlanden
De Duurzaamheidsprijs zet lokale initiatieven in de schijnwerpers en moedigt inwoners aan om bewuster om te gaan met klimaatverandering. Andere inzendingen dit jaar zijn onder meer:

– Van traditioneel naar klimaat-adaptief boeren
Dit idee is dat deze agrariërs zo begaan zijn met de natuur, het milieu, klimaat en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn, dat zij het roer omgegooid hebben. Dit zien we terug door gefaseerd maaibeheer (goed voor de vogels), stimuleren van kruiden (goed voor insecten), verbeteren van de bodemstructuur (goed voor bodemleven).
Ook hebben zij aandacht voor het welzijn van hun koeien. Dit zie je aan de huisvesting maar ook aan de alternatieve wijze van ongedierte/ziekte bestrijding bij hun koeien. Door de stikstof problematiek, CO2-reductie, klimaatadaptatie moet (ook) de agrarische sector veranderen.

– Van groene weilanden buiten, naar groene muren binnen!
Enkele leerlingen van groep 8 van School met de Bijbel uit Streefkerk: ‘We leven in een groene buitenomgeving, maar binnen op school is hier niets van te zien. Wij willen echt groen in de school!’.

Van nominatie tot winnaar
De jury, bestaande uit wethouder Duurzaamheid Jan Lock en drie experts, heeft deze drie ideeën genomineerd uit de acht inzendingen. De deelnemers hebben een korte video gemaakt over hun idee. Vanaf 1 november konden inwoners stemmen op hun favoriete initiatief. Stemmen kan nog tot 1 december.

De uiteindelijke winnaar wordt op 19 december bekendgemaakt. Van den Boogaard is hoopvol: ‘Wateropslag nieuwe stijl moet toegankelijk worden voor iedere inwoner van Molenlanden. Mijn idee kan daarbij helpen!’.

Bekijk in onderstaande reportage hoe de regenton-muur eruit ziet:

 

Dit artikel is geschreven door Tristan Kans.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
6.3 ° C
7.3 °
5.6 °
81 %
1.3kmh
98 %
di
7 °
wo
5 °
do
8 °
vr
10 °
za
13 °
Advertentie
Advertentie