SLIEDRECHT – Binnen nu en tien jaar moet het mogelijk zijn: alle gemeenten in de Drechtsteden aansluiten op het warmtenet van HVC. ‘Een grand design zoals wij dat noemen’, vertelt Willy Heussen van het energie en afvalbedrijf. De grote pijp die deze week onder de Merwede door wordt getrokken is daarvoor van essentieel belang.
De pijp van meer dan een kilometer lang kan straks duurzaam opgewekte warmte van de slibverbrandingscentrale van HVC aan de Dordtse Baanhoekweg transporteren naar Sliedrecht. Eerder werd er al geprobeerd om de pijp onder de rivier door te trekken, maar vanwege verzakking van de grond werd die poging gestaakt.
Om dit probleem op te lossen zijn er nu extra verstevigende damwanden geplaatst. ‘De veengrond was eigenlijk de zwakke plek omdat het gingen mengen met het gat’, gebiedsmanager van HVC Willy Heussen uit. ‘Met die damwanden hebben we weten te ondervangen dat als er iets gebeurd, dat het dan binnen damwanden blijft’.
Gemeente Sliedrecht blij met de aansluiting
‘Het warmtenet is voor Sliedrecht erg belangrijk’, vertelt wethouder Duurzaamheid Ton Spek. ‘We willen natuurlijk ook dat we rond 2050 aardgasvrij zijn. En daar is het warmtenet wel een belangrijk instrument voor’.
Zo’n 1200 woningen zijn nu aangesloten op het Sliedrechtse warmtenet dat nog wel op een tijdelijke aardgasaansluiting draait. Als de pijp er ligt worden in totaal 3000 huishoudens aangesloten, die dan duurzaam verwarmd gaan worden vanuit Dordrecht.
De wethouder erkent de kritiek op bijvoorbeeld oncontroleerbare prijsstijgingen waarmee aangesloten huishoudens op het warmtenet mee te maken hebben gehad. ‘Het is belangrijk om te kijken hoe we de prijs van het warmtenet kunnen loskoppelen van de gasprijs. Wij verwachten dat het uiteindelijk natuurlijk anders wordt, waardoor het warmtenet veel gunstiger uitvalt’.
Het onder de rivier doortrekken van de leiding is donderdagmiddag zonder problemen verlopen laat HVC weten. De werkzaamheden zijn zelfs een dag eerder afgerond dan gepland. De verwachting is dat begin komend jaar de eerste warmte door de pijp kan stromen.
Bekijk in de reportage op het YouTube-kanaal hoe de pijp meter voor meter door de grond werd getrokken:
Dit artikel is geschreven door Stijn van der Poel voor Streekomroep56.