back to top
17.2 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeVervallen-TVOpvallend veel schoorsteenbranden in Molenlanden

Opvallend veel schoorsteenbranden in Molenlanden

REGIO – Brandweer Zuid-Holland Zuid heeft het de laatste maanden druk met het blussen van schoorsteenbranden. In het afgelopen kwartaal zijn er in Molenlanden veertien schoorsteenbranden geweest. Dit aantal is hoger vergeleken met de aantallen in de rest van de regio.

Schoorsteenbranden kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Zoals het inademen van schadelijke rook en koolmonoxide. Het advies van de brandweer? Stook veilig!

Meer risico in monumentale panden
In monumentale panden zoals woonboerderijen zijn kachels en haarden vaak voorzien van gemetselde rookgasafvoerkanalen. Het risico op een schoorsteenbrand is bij deze kanalen groter, doordat het langer duurt voor het kanaal heet is. Dit zorgt voor een onvolledigere verbranding over een langere periode. Met andere woorden: het duurt langer voor de kachel zodanig efficiënt brandt dat er weinig reststoffen meer ontstaan. Het gevolg is de vorming van creosoot, koolmonoxide en roet. Het plegen van onderhoud, inspectie en reiniging zijn bij deze kanalen van groot belang.

Zes tips om brand in je schoorsteen te voorkomen

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
17.2 ° C
19.4 °
15 °
72 %
1.8kmh
100 %
do
20 °
vr
22 °
za
19 °
zo
22 °
ma
24 °
Advertentie
Advertentie