13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVOpenbaar Ministerie legt boete op aan Chemours

Openbaar Ministerie legt boete op aan Chemours

REGIO – Het Openbaar Ministerie heeft een geldboeten van 750.000 euro opgelegd aan het chemiebedrijf Chemours omdat zowel de Nederlandse tak als het moederbedrijf te veel gefluoreerde broeikasgassen op de Europese markt zouden hebben gebracht.

De Europese wetgeving stelt een limiet aan de hoeveelheid gefluoreerde broeikasgassen die een bedrijf op de markt mag brengen, de zogenaamde F-gassenverordening. Met deze regelgeving wil de Europese Unie klimaatverandering tegengaan. Gefluoreerde broeikasgassen hebben namelijk een negatief effect op de opwarming van de aarde.

Naast de bekende broeikasgassen zoals koolstofdioxide en methaan zijn er ook industriële gefluoreerde broeikasgassen. De emissie van deze gassen is veel lager dan die van CO2. Deze gassen hebben echter per kilogram emissie een veel sterker aardopwarmingsvermogen dan CO2. Daarom is het belangrijk om deze broeikasgassen terug te dringen.

Chemours Netherlands BV is de enige vertegenwoordiger van Chemours International Operations Sarl in de EU. Dit betekent dat Chemours Netherlands BV moet toezien op de naleving van de F-gassenverordening door het moederbedrijf. Chemours International Operations Sarl heeft de toegewezen quota in 2018, 2019 en 2020 overschreden, de Nederlandse tak deed dat alleen in 2019. Gezamenlijk brachten ze 175.881 ton CO2 meer op de markt gebracht dan toegestaan.

De quota-overschrijdingen waren voor de Inspectiedienst Leefomgeving Transport aanleiding om twee keer een dwangsom aan Chemours Netherlands BV op te leggen: één voor het overschrijden van het eigen quotum en één voor het niet toezien op het driemaal overschrijden van de quota door Chemours International Operation Sarl. Met de boetes wil de ILT toekomstige overschrijdingen tegengaan. In 2021 hebben er geen nieuwe overschrijdingen plaatsgevonden.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie