back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsOorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Beatrixschool

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Beatrixschool

PAPENDRECHT – Het oorlogsmonument bij de begraafplaats is woensdagmorgen overgedragen aan de leerlingen van groep 7 van het IKC Beatrix. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst ‘Adoptie Oorlogsmonument’.

Burgemeester Margreet van Driel zei in haar toespraak dat hiermee de start is gegeven voor ‘herdenken en gedenken, van herinneren en van vieren in Papendrecht.

Vanaf de overdracht van de adoptie van het oorlogsmonument tot en met 5 mei zijn er verschillende bijeenkomsten en ook bijbehorende manieren om in Papendrecht en Nederland de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog weer te herdenken en te vieren’.

Lokale oorlogsgeschiedenis
De leerlingen van IKC Beatrix namen het monument over van groep 8 van ’t Kofschip. Met het project ’Adopteer een monument’ moet de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen gaan leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt.

Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Wethouder Arjan Kosten van onderwijs heette iedereen welkom. In aansluiting bij de Anne Frankkrant van dit jaar vertelde hij kort een verhaal dat de herinnering deelt van een 9-jarig meisje kort na de oorlog.

In aanwezigheid van alle leerlingen, ouders, raadsleden en het 4/5 mei Comité droegen de leerlingen van ’t Kofschip een gedicht of verhaal voor dat zij zelf hadden gemaakt.

Foto: Richard Hoek.

Na de toespraak werd er 2 minuten stilte gehouden. Daarna vroeg de burgemeester twee leerlingen en de wethouder de krans neer te leggen. Vervolgens hebben alle leerlingen een witte roos bij het monument neergelegd.

‘Adopteer een monument’ is een onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds.

 

Dit bericht is geschreven door de redactie van RTV Papendrecht.

 

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie