21.7 C
Sliedrecht
dinsdag, mei 21, 2024
HomeVervallen-TVOngekende krapte arbeidsmarkt Drechtsteden in 2022

Ongekende krapte arbeidsmarkt Drechtsteden in 2022

DRECHTSTEDEN – De WW-uitkeringen in Drechtsteden daalden bijna een vierde tot 2.082 uitkeringen in het jaar 2022. In 2021 bedroeg de WW-daling bijna een derde. Op de vacaturemarkt ontstonden in 2022 tot en met het derde kwartaal 5% meer vacatures dan in dezelfde periode in 2021, wat neerkomt op 17.400 vacatures.

De Drechtse arbeidsmarkt werd daardoor nog krapper. Aan deze sterke stijging van de spanning op de arbeidsmarkt lijkt nu een eind gekomen. Ondanks dat energiecrisis en inflatie hun weerslag hebben op de Nederlandse economie, is de verwachting dat ook in 2023 werkgevers moeite zullen blijven houden om personeel voor hun vacatures te vinden. Werkzoekenden die rekening houden met structurele krapte op de arbeidsmarkt en zich binnen overzienbare tijd kunnen door- of omscholen houden kansen.

Ongekend
“Het jaar 2022 kenmerkte zich door ongekende krapte op de arbeidsmarkt, maar bracht ook veel onzekerheden met zich mee, zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatie. We zagen dat de economische groei wat afvlakte en de werkgelegenheid minder sterk groeide en de verwachting is dat in 2023 het aantal vacatures zal dalen. De personeelstekorten zullen echter aanhouden. Door de vergrijzing, ontgroening, technologische ontwikkelingen, energietransitie en de grote bouwopgave is er structurele krapte te verwachten in veel beroepen. Eén van de oplossingen is het activeren van onbenut talent in de regio en ze te enthousiasmeren voor die beroepen. Dit vraagt creatieve oplossingsgerichtheid en flexibiliteit van alle arbeidsmarktpartijen”, zegt Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur

WW-uitkeringen daalden met 23% in 2022
UWV verstrekte eind 2022 in de Drechtsteden 628 minder WW-uitkeringen dan eind 2021. Het aantal WW-uitkeringen daalde met 23% van 2.710 in december 2021 tot 2.082 in december 2022. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal lopende WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, nam in 2022 in de Drechtsteden met 0,4 procentpunt af van 1,7% eind 2021 naar 1,3% eind 2022. In 2021 bedroeg de daling 0,8% ten opzichte het WW-percentage eind 2020 dat 2,5% bedroeg. Deze sterkere daling in 2021 was het gevolg van het sterke herstel na de coronacrisis.

De oorlog in Oekraïne zorgde voor een ander economisch beeld. De stijgende gas- en brandstofprijzen zorgden voor extra kosten voor werkgevers en consumenten en wakkerden de inflatie aan. Oplopende prijzen van producten als graan en oliën deden hetzelfde. Hierdoor nam de koopkracht af en kwam het consumentenvertrouwen ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar te liggen. In het derde kwartaal 2022 kromp de economie voor het eerst na het coronajaar 2020 weer ten opzichte van het kwartaal ervoor, zij het een bescheiden -0,2%.

De WW-uitkeringen daalden het sterkst bij de commerciële en dienstverlenende beroepen. Bij de economisch-administratieve beroepen was de absolute daling met 169 minder uitkeringen in 2022 het grootst. Het ging daarbij vooral om administratief medewerkers, receptionisten & telefonisten, boekhoudkundig medewerkers, directiesecretaresses en transportplanners & logistiek medewerkers. De afname bij ICT-beroepen was het minst sterk, terwijl deze beroepsklasse in 2021 nog tot de sterkste dalers behoorde. UWV verstrekte eind 2022 nog maar 42 WW-uitkeringen aan ICT’ers. Technische beroepen lieten eveneens een omvangrijke daling te zien:136 minder WW-uitkeringen in totaal. Aan die daling droegen hulpkrachten bouw en industrie, lassers en plaatwerkers en metaalbewerkers en constructiewerkers bij.

Nog meer vacatures in 2022 na sterke toename in 2021
In 2022 ontstonden tot en met het derde kwartaal met 17.400 vacatures 5% meer vacatures dan in dezelfde periode van 2021 (+850). Volgens de ramingen van UWV ontstonden in dezelfde perioden in 2021 16.550 nieuwe vacatures. Het herstel vanuit het eerste coronajaar zorgde in drie kwartalen voor 35% meer vacatures in 2021. Dat is met name te zien bij de dienstverlenende beroepen. De opening van de horeca na de lockdowns van 2020 droeg daaraan veel bij. De sterkste groei deed zich in 2022 met een toename van meer dan 30% voor bij de creatieve & taalkundige, de leidinggevende en de economisch-administratieve beroepen. Bij de economisch-administratieve beroepen was met 1.000 nieuwe vacatures de toename het grootst.

De top 5 van vacatures die het meest toenamen was als volgt:
– Verkoopmedewerkers detailhandel
– Laders, lossers en vakkenvullers
– Vertegenwoordigers en inkopers
– Leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten
– Adviseurs marketing, public relations en sales

UWV bracht onlangs een uitgebreid overzicht uit met regionale beroepen die veel kansen bieden voor werkzoekenden.

Arbeidsmarkt Drechtsteden nog krapper dan in 2021
Meer vacatures door het herstel uit de coronadip en een langdurig dalend aantal werkzoekenden met een WW-uitkering deed in de jaren 2021 en 2022 de spanning op de arbeidsmarkt steeds verder toenemen. Inmiddels zijn nagenoeg alle beroepsgroepen als ‘zeer krap’ te typeren (behalve creatieve en taalkundige beroepen). Zeer krappe beroepen met hoogste volume aan vacatures zijn laders, lossers en vakkenvullers, transportplanners en logistiek medewerkers en verkoopmedewerkers detailhandel.

Uit werkgeversonderzoek van UWV bleek dat werkgevers ook voor de nabije toekomst uitgaan van een krappe arbeidsmarkt. Vier op de tien werkgevers verwacht dat het in 2023 voor hen moeilijker wordt om vacatures te vervullen en een bijna even groot aandeel verwacht dat het niet moeilijker, maar ook niet gemakkelijker wordt.

Voor hen heeft UWV als handreiking een overzicht met oplossingen voor personeelstekorten beschikbaar. Voor werkzoekenden en ook personen die nog niet actief zoeken op de arbeidsmarkt zijn er veel kansen om een (nieuwe) baan te vinden. Dat is zeker het geval als zij rekening houden met structurele krapte op de arbeidsmarkt en binnen een overzienbare termijn te behalen kwalificaties bij door- of omscholing.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
21.7 ° C
24.4 °
17.8 °
68 %
3.1kmh
100 %
di
22 °
wo
18 °
do
17 °
vr
17 °
za
16 °
Advertentie
Advertentie