6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeNieuwsOM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

REGIO – Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hij speelde vorig jaar geheime informatie over Chemours door naar het onderzoeksprogramma Zembla.

Schilt wil zelf niet reageren op het bericht, maar verwijst naar zijn advocaat Bénédicte Ficq. ‘Het was wel een beetje te verwachten’, laat zij weten. ‘Maar wij willen dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan. We willen dat een aantal getuigen gehoord wordt’. Daar moet het Openbaar Ministerie dan weer op reageren.

Schilt had de informatie die hij kreeg als commissielid niet mogen delen. ‘Vooraf was de informatie als geheim bestempeld waardoor er niet mee naar buiten getreden mocht worden. Dit was vanwege het feit dat er nog politieke besluitvorming moest volgen’, laat het OM weten.

Raads- en commissieleden leggen voor ze beginnen met hun werk de eed of gelofte af waarbij ze onder andere beloven geheimhouding in acht te nemen.

Lees ook: PvdA’er stapt op na lekken documenten Chemours: ‘Niet goed te praten’

De 21-jarige Schilt biechtte zijn fout op aan fractievoorzitter Wouter van der Spoel en aan burgemeester Kolff. Die laatste besloot de aangifte ondanks de bekentenis door te zetten. Eerder liet Kolff aan RTV Dordrecht weten dat hij het moedig van Schilt vond dat hij zich gemeld heeft, maar: ‘Dit kon alleen niet zonder gevolgen blijven’. Schilt besloot zelf op te stappen als commissielid. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Vos voor RTV Dordrecht.

Ruben Schilt tijdens zijn installatie in de raad (Foto: PvdA Dordrecht).

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie