back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeSportNegen dammers van De Kroonschijf naar NK pupillen

Negen dammers van De Kroonschijf naar NK pupillen

REGIO – Op zaterdag 23 en 30 maart werd de Halve Finale van Nederland gespeeld voor de categorie pupillen (dammers in de leeftijd tot en met 12 jaar). Maar liefst negen talentvolle jonge dammers van Damvereniging De Kroonschijf uit Brandwijk plaatsten zich voor het Nederlands Kampioenschap, onder wie Rafaël Koers uit Papendrecht.

De Halve Finale van Nederland werd gespeeld op twee locaties: in het Bruisend Hart in Hoornaar en daarnaast in Hoogeveen. In Hoornaar bleef het tot de laatste ronde spannend wie eerste zou worden.

Vanaf de eerste ronde pakte Thomas van Vugt uit Goudriaan de leiding. De ene na de andere winstpartij zette hij op zijn naam. Thomas won onder andere van zijn dorpsgenoten Tijn van Wijk en Pepijn van Merkerk en ook van Rafaël Koers uit Papendrecht, die hem qua punten constant op de hielen zat.

Alleen Goudrianer Olivier van der Heiden wist Thomas een pootje te lichten. In de laatste ronde moest hij tegen Dieter Terlouw; beiden speelden sneller dan nodig was, wat in het voordeel uitpakte voor Dieter.

Omdat Rafaël Koers in de laatste ronde wist te winnen van Gwen Scholten, mocht hij zich met slechts één punt voorsprong uiteindelijk kampioen noemen. Een knappe prestatie omdat hij nog maar anderhalf jaar actief is in de damsport.

De top 5 in Hoornaar:
Rafaël Koers (14 punten)
Thomas van Vugt (13 punten)
Pepijn van Merkerk (13 punten)
Olivier van der Heiden (11 punten)
Tijn van Wijk (11 punten)

Ook in Hoogeveen werd er door de twintig deelnemers hard gestreden voor de acht NK-tickets die er te verdienen waren. Sven Schakel uit Brandwijk en Kors van Vliet, Joas Struik en Floris Tukker uit Molenaarsgraaf maakten tweemaal de lange reis naar het hoge noorden.

Sven Schakel wist na slechts één verliespartij, drie remises en vijf winstpartijen zilver te behalen, net achter Fienne Martens, die met vijftien punten kampioen werd. Kors van Vliet eindigde als zesde met tien punten, Joas Struik behaalde evenveel punten en werd door iets lagere weerstandspunten achtste, precies voldoende om het laatste NK-ticket te kunnen bemachtigen.

Alleen Floris Tukker viste wat betreft NK-ticket achter het net; maar voor hem was het vooral een leerzame ervaring omdat hij qua leeftijd nog in de welpencategorie thuishoort.

Thijs Schakel, broer van Sven, hoefde geen halve finale te spelen, omdat hij door zijn hoge klassering op het NK in 2023 automatisch al geplaatst was voor het NK in 2024. Dat negen pupillen van De Kroonschijf zich tegelijkertijd voor het NK plaatsen is een unicum.

NK in Papendrecht
De finale van Nederland zal voor het eerst in de geschiedenis georganiseerd worden door Damvereniging De Kroonschijf. Het toernooi zal van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei gehouden worden in scholengemeenschap De Lage Waard, locatie Vijzellaan in Papendrecht.

Tegelijkertijd met het NK Pupillen zal hier ook het NK aspiranten voor meisjes worden gespeeld, waar Kroonschijflid Bernice Hofman uit Brandwijk ook aan mee zal doen.

Toeschouwers zijn van harte welkom om in stilte de damarena te betreden en de partijen te bewonderen. Omdat er via elektronische borden gespeeld wordt, is het ook mogelijk om de partijen live via internet te volgen op toernooibase.kndb.nl.

Dit is een bericht van de redactie van RTV Papendrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie