back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsMolenstichting SIMAV - Molens in de verkoop

Molenstichting SIMAV – Molens in de verkoop

REGIO – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de hobbykunstenaarsclub Goed Gezien Goed Bekeken in molen De Liefde, raakte onze voorzitter Jan Nederveen in gesprek met kunstschilder Jan van der Wal uit Sliedrecht die allerlei onderwerpen, waaronder ook molens, schildert.

Hij vertelde al langer met het idee rond te lopen, contact te leggen met de SIMAV. Zijn idee: foto’s van de molenschilderijen laten maken en die ten toon stellen in de molen, op de website van de SIMAV en andere socials voor de verkoop, waarbij dan bij de opbrengst (deels) ten gunste komt van de molenstichting.

Dat idee vond weerklank. Na wat intern overleg toog SIMAV-fotograaf Klaas Gangelhof naar Sliedrecht om foto’s van de kunstwerken te maken. Deze foto’s zijn te bekijken in molen De liefde, en de liefhebber die koper wil worden kan hier zijn/haar keuze maken en steunt met de koop de SIMAV.

Een tubetje aquarelverf
Jan, geboren 31-01-1945, is lid van de eerdergenoemde hobbykunstenaarsclub, die regelmatig schilderijen exposeert in molen De Liefde. In hun nieuwsbrief schreef hij al eens over zijn liefde voor het penseel.

Hij verwoordde het zo: ‘Op tienjarige leeftijd kwam ik op een bijzondere manier in aanraking met aquarelverf. Bij ons in de straat was een snoepwinkel. De jeugd kocht daar vaak kauwgom en gooide de wikkels weg.

Ik spaarde die wikkels, want dat kon een presentje opleveren, en stuurde ze op naar de Bubble Gum fabriek in Engeland. Als dank kreeg ik mijn eerste tubetje aquarelverf opgestuurd, van het merk Winsor en Newton. Dat was mijn schilderstart en het heeft mij nooit meer losgelaten al koos ik in eerste instantie voor olieverf.

Ik volgde een schildersopleiding en zat samen met Martin Kers (nu natuurfotograaf) en Arie Wols (kunstschilder) in de klas’.

‘Na de LTS ging ik aan de slag als huis-decoratie en reclameschilder. In de vervolgopleiding leerde ik ook vergulden met bladgoud en hout- en marmerimitatie. Dit werd toegepast in gemeentehuizen en kerken.

Een veelzijdig en leuk beroep en de daar opgedane kennis kwam mij ook in mijn hobby van pas. In 1995 stapte ik over van olieverfschilderen naar aquarelleren. Ik kwam in aanraking met Tony van Hasselt die in Leuven workshops gaf.

Datzelfde deed hij ook in Frankrijk en Duitsland en zelfs in Amerika. Toen hij daarvoor in Florida verbleef, ging ik daar ook heen om nog meer ervaring op te doen. Ik leerde veel en ging na verloop van tijd zelf ook aquarelleerlessen geven volgens de methode van Tony met een instructiespiegel.

Ik heb de afgelopen 21 jaar ook vaak exposities gegeven, op diverse plaatsen, waaronder het Sliedrechts museum. Inmiddels ben ik verhuisd naar een flat, waar ik een nieuw atelier heb ingericht.

Ik geef geen workshops meer, maar doe soms wel een schilderdemonstratie. Dan schilder ik een schilderij in een uur. Schilderen is een heerlijke hobby dus ik ben nog lang niet uitgeschilderd’.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie