PAPENDRECHT – De proef om meerdere moestuintjes in de streek van PFAS te ontdoen gaat op 19 mei van start in Papendrecht. Het terrein van Vereniging Organische Tuin (VOT) zal vanaf dan onder handen worden genomen door stichting Moestuinherstel. Na de eerste proef in Sliedrecht, waar één moestuintje is hersteld, wacht nu een veel grotere klus.
‘Het gaat om twintig tuinen van zo’n vijftig vierkante meter per stuk’, vertelt Johan van de Minkelis van Moestuinherstel. ‘Het wordt een redelijk ingrijpende klus, waar we zeker zes tot acht weken mee bezig zullen zijn’.
Inmiddels is het terrein van VOT al voor een groot deel ontdaan van schuurtjes of andere obstakels die het aanpakken van met PFAS-vervuilde grond in de weg staan. ‘We gaan begin mei alles met machines glad maken, daarna egaliseren we het terrein en uiteindelijk komt over het hele gebied een laag schone grond van zo’n vijftig centimeter’.
Chemours
De rechter heeft chemiebedrijf Chemours aansprakelijk gesteld voor het opruimen van vervuiling van de omgeving door uitstoot van het bedrijf. Samen met betrokken gemeenten is gekeken hoe Chemours een bijdrage kan leveren aan het opruimen. Er is gekozen om onder begeleiding van een onafhankelijk team van deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering, verschillende proeven te doen.
Op die manier moet eten uit eigen tuin weer mogelijk zijn in de meest vervuilde gebieden. Chemours draait op voor de kosten van de werkzaamheden, die in eerste instantie in Sliedrecht, Papendrecht en Wijngaarden zullen worden uitgevoerd. Na deze eerste fase gaat er gekeken worden welke manier het beste werkt en welke moestuinen nog meer hersteld kunnen worden.
Na de opschoning in Papendrecht zal een moestuinencomplex in Wijngaarden worden aangepakt. Ook daar wordt vooralsnog alleen nieuwe grond op de bestaande laag gelegd.
Bekijk hieronder de reportage die eerder is gemaakt:
Dit artikel is geschreven door Pascalle van Werkhoven.