DORDRECHT – Een speciale waterfilter om PFAS-stoffen uit afvalwater te halen wordt, getest bij een waterzuiveringsinstallatie van Evides aan de Baanhoekweg. Het is een initiatief van waterschap Hollandse Delta om de waterzuivering toekomstbestendig te maken, maar hoe werkt zoiets?
Het is de volgende oplossing in de constante strijd van het waterschap tegen vervuild water. Een nieuwe soort waterfilter gemaakt van een maïsproduct, genaamd DEXSORF. Deze korrels moeten PFAS, maar bijvoorbeeld ook medicijnresten en microplastics uit het afvalwater halen voordat het geloosd wordt in de natuur. Afgelopen week werden de eerste testfilters in gebruik genomen bij de zuiveringsinstallatie aan de Baanhoekweg.
Cupjes
Tiza Spit, als procestechnoloog betrokken bij het project, legt op locatie uit hoe het maïsfilter werkt: ‘We hebben hier twee grote kolommen die zijn gevuld met een grote hoeveelheid hele kleine ‘cupjes’. Die zijn gevuld met het maïsmateriaal en kunnen positief of negatief geladen zijn, zoals wij dat kennen met een magneet. Ieder ‘cupje’ heeft ruimte voor een medicijnrest of PFAS-deeltje en als het water daar doorheen stroomt worden al die deeltjes door de lading uit het afvalwater gefilterd’. De volle filter wordt daarna verwijderd en vervangen.
Spit haalt een handje met een geelkleurige substantie tevoorschijn. ‘Als je het materiaal uit de kolom zou halen lijkt het een beetje op grof zeezout, maar dan met een gele maïskleur. Iedere korrel bestaat uit een grote hoeveelheid van die kleine “cupjes” waar de PFAS- of medicijnresten in blijven hangen’.
LEES OOK: Waterschap test ‘maïsfilter’ in strijd tegen PFAS
Er gaat een paar miljoen liter afvalwater per uur door de Dordtse zuiveringsinstallatie heen, maar voor de test wordt gewerkt met een halve kuub water per uur. Als de test succesvol blijkt, wordt de kleine container waarin het testfilter gehuisvest is ingeruild voor een nog te bouwen grote installatie die veel meer zuiveringscapaciteit heeft.
Heemraad
Dordtenaar Anne Mollema, als heemraad bij het Waterschap Hollandse Delta onder andere belast met de PFAS-portefeuille, hoopt dan ook dat de test met het maïsfilter succesvol blijkt.
Tegen de collega’s van omroep Rijnmond schetst hij het belang van het filter: ‘Op deze zuivering wordt biologisch het water van 200.000 Dordtenaren en bedrijven gereinigd. Dat is op zich schoon genoeg om in de rivier te lozen, maar het waterschap wil ook microverontreiniging tegengaan. Microscopisch kleine hoeveelheden vuil blijven nu nog in het water hangen. Er komt ook wetgeving aan die dat van het waterschap eist’.
De filtertest in Dordrecht is daarom onderdeel van een groter renovatieplan van het waterschap: ‘Om die microvervuiling tegen te gaan zijn we samen met andere waterschappen technieken aan het ontwikkelen om op grote schaal toe te passen.
Het waterschap Hollandse Delta telt 20 waterzuiveringsinstallaties, die moeten allemaal gerenoveerd en toekomst klaar worden gemaakt. Deze specifieke techniek zal alleen bij de grootste zuiveringsinstallaties worden toegepast, als de methode succesvol blijkt gaat het dan om drie installaties’, aldus heemraad Mollema.
Bekijk hieronder ook een videoreportage over de filtertest:
Dit artikel is geschreven door de redactie van Streekomroep56/RTV Rijnmond.