SLIEDRECHT – Een gigantische vondst in de Nieuwe Merwede. Daar werd een meerval van ruim twee meter lang uit het water gehaald. ‘Helaas dood, maar het was voor ons wel een uitgelezen kans om dit dier van dichtbij te bekijken’, laat Staatsbosbeheer weten op sociale media.
In de Nieuwe Merwede is onlangs een uitzonderlijk grote Europese meerval aangetroffen. Het dier, dat dood werd gevonden, was voor boswachters van Staatsbosbeheer een bijzondere waarneming. ‘We weten dat de meerval in het Biesboschgebied voorkomt, maar we zien ze zelden en zeker niet zo groot,’ vertelt boswachter Harm Blom.
Indrukwekkende afmetingen
De meerval bleek maar liefst 240 cm lang te zijn. ‘We weten dat er exemplaren rondzwemmen van ruim 200 cm, soms zelfs meer dan 250 cm. Maar het blijven bijzondere waarnemingen’. Om de indrukwekkende grootte van het dier te illustreren, ging de boswachter zelf naast de meerval op de foto.
‘De Europese meerval is een echte oervis die vaak wordt aangetroffen in de diepe delen van grote rivieren’. Overdag liggen deze dieren stil, terwijl ze ’s avonds actief worden en op zoek gaan naar voedsel. De laatste jaren ziet Staatsbosbeheer een lichte toename van waarnemingen in het diepe gebied van de Biesbosch. ‘We sluiten niet uit dat sommige meervallen zich in de ondiepere kreken voortplanten,’ zegt Blom.
Imposant uiterlijk
De meerval roept met zijn imposante uiterlijk en gedrag associaties op met mysterieuze diepzeevissen. Toch is de vis een vaste bewoner van de Nederlandse rivieren. ‘Het is een echte oervis die qua uiterlijk, voorkomen en gedrag doet denken aan spannende vissen uit de diepte. Maar bovenal: zie je er eentje, geniet ervan!’ besluit Blom.
Het leverde in ieder geval een mooi plaatje op. Daarnaast is het voor Staatsbosbeheer fijn dat ze door deze vondst goed onderzoek kunnen doen naar deze soort, wat altijd mooi meegenomen is.
Benieuwd naar hoe deze oervis er levend uitziet? Bekijk hier een levende meerval, onderwater gefilmd door de makers van natuurdocumentaire: Groene Stad Achter De Duinen:
Dit artikel is geschreven door Tristan Kans.