DRECHTSTEDEN – De regionale arbeidsmarkt is zeer krap. Werkgevers vinden voor sommige beroepen in techniek, ICT, onderwijs en zorg al heel lang moeizaam kandidaten voor hun vacatures. Langdurige krapte is één van de uitdagingen op de regionale arbeidsmarkt Drechtsteden die in Regio in Beeld aan de orde komt. De recente regionale lijst kansrijke beroepen laat zien in welke beroepen werkzoekenden met de juiste kwalificaties (of zonder kwalificaties maar met behulp van scholing) op dit moment goede kansen op werk hebben.
Daling WW-uitkeringen
UWV verstrekte eind oktober 2022 in de Drechtsteden 2.150 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen nam in die maand af met 102 WW-uitkeringen (2,5%). In vergelijking met vorig jaar was sprake van een daling met 26% (-755). Het WW-percentage, dat wil zeggen de WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, was voor de regio met 1,4% net iets lager dan de 1,6% voor Nederland.
Langdurige krapte
De Drechtsteden hebben te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Voor vacatures zijn erg weinig werkzoekenden met recente werkervaring en een WW-uitkering beschikbaar. Van de 7.250 openstaande vacatures medio 2022 waren er 5.800 zeer krap. De regionale lijst kansrijke beroepen laat zien voor welke beroepen werkzoekenden met de juiste kwalificaties in Drechtsteden goede kansen maken.
Regio in Beeld (de jaarlijkse publicatie van UWV over de arbeidsmarkt) bevat voor de Drechtsteden een tiental voorbeelden van beroepen met een langdurig krappe arbeidsmarkt. Werkgevers in de regio vinden al minimaal zes jaar moeizaam kandidaten voor vacatures waarin ze kandidaten met zo’n beroep vragen. Het gaat onder meer om functies in de techniek, de ICT, het onderwijs en de zorg. Voor veel van deze krappe beroepen zijn bepaalde opleidingen en/of kwalificaties nodig, maar voor bepaalde beroepen zoals medewerker klantcontact, kan ook een training op de werkvloer worden ingezet.
Structurele krapte kan verschillende oorzaken hebben. In Nederland werken relatief veel mensen in deeltijd. Flexibilisering van de arbeidsmarkt was lange tijd de norm. Ook is sprake van beperkte groei van de productiviteit, waardoor productie of diensten een relatief groot beslag op het beschikbaar arbeidsaanbod blijven leggen. Krapte kan verder samenhangen met een te geringe instroom in opleidingen en minder kandidaten door een combinatie van vergrijzing en ontgroening.
Samenwerken voor de duurzame match
Deze structureel krappe beroepen bieden duurzame perspectieven voor werkzoekenden. UWV is daarbij steeds op zoek naar manieren om vraag en aanbod duurzaam te matchen. Dat betekent: kijken naar de mogelijkheden van werkzoekenden en deze aan laten sluiten op de vraag van werkgevers. UWV zet zich hiervoor in samen met bedrijven, sectoren, gemeenten en onderwijs.
Willem Schrijver, arbeidsmarktadvisieur UWV: “Op deze krappe arbeidsmarkt kijken we met werkgevers breder, namelijk ook naar mensen met passende competenties. Deze mensen leiden we vervolgens op tot bekwame werknemers die ook de juiste kennis hebben om het werk te doen. UWV zet daarom, samen met de arbeidsmarktpartners, steeds meer in om werkzoekenden op te leiden.”