13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws'Journalist in de Klas' bij RTV-Ridderkerk

‘Journalist in de Klas’ bij RTV-Ridderkerk

RIDDERKERK – In de week van 15 tot en met 19 april 2024 was het weer de jaarlijkse ‘Journalist in de Klas’ voor journalisten in de dop om kennis te maken met het grote en kleine nieuws.

Journalist in de klas is een initiatief van Nieuws in de klas en wordt in samenwerking met DichterBijNieuws georganiseerd. Altijd al willen weten hoe journalisten te werk gaan? Welke afwegingen ze maken, en wat ze wel of geen nieuws vinden? In het hele land konden scholen zich aanmelden voor een echte rondleiding op een heuse redactie.

Op dinsdag 16 april was groep 3 van de Leeronderneming te gast in de studio. Naast een presentatie over ‘wat is nu eigenlijk echt nieuws’ en ‘wat is nepnieuws’ kregen de leerlingen een rondleiding door de studio van RTV-Ridderkerk en mochten ze uiteraard zelf ook aan de slag. Er werd een kort stukje radio gemaakt en tv-opnames.

‘Het is super dat de kinderen ook zelf aan de slag mogen’, vertelde de lerares. Eén van de kinderen zei: ‘Het is veel meer dan je van te voren denkt’, waarbij hij doelde op het werk en het aantal mensen dat ook achter de schermen werkzaam is.

Een aantal kinderen kwam er zelfs aan toe om live in de uitzending nog even te vertellen over hun school, want dat is toch wel een hele bijzondere Leeronderneming!

Op vrijdag 19 april kwam groep 7 van de CKC Prins Floris uit Papendrecht op bezoek. Lerares Marjolijn Knetsch had maar liefst 27 kinderen bij zich, die allemaal zeer geïnteresseerd waren in de journalistiek en wat er allemaal bij komt kijken.

Niemand trapte in de door AI gemaakte foto waarin zogenaamd verschillende woningen in brand stonden: nepnieuws!

Daarna werd in groepjes aan de slag gegaan om zowel radio te maken als een filmpje op te nemen. ‘Ik ga later lekker kletsen voor de radio bij Radio538’, gaf 1 van de meisjes aan als toekomstig beroep. Een jongen uit de groep wilde graag sportverslaggever bij het voetbal worden en een andere jongen zag een beroep als cameraman helemaal zitten.

Scholen konden een kijkje nemen op verschillende redacties. Journalisten van De Telegraaf, NRC, Algemeen Dagblad, Trouw, RTL Nieuws, NU.nl, Tubantia, Leeuwarder Courant, NOS, Zembla, Omroep Max, VPRO en vele andere nieuwstitels deden mee aan dit initiatief van Nieuws in de klas.

‘Het was hartstikke leuk om deze twee groepen te gast te hebben in onze studio. Ik hoop dat ze er van geleerd hebben, dat ze nog nieuwsgieriger zijn geworden naar de journalistiek en wat er allemaal bij komt kijken. Net als bij het voetbal.

Iedereen wil uiteindelijk bij Feyenoord voetballen, maar dat is maar voor een paar hele goede spelers weggelegd. Dat geldt ook in de journalistiek.

Veel kinderen willen graag op tiktok, youtube of tv en bekend worden, maar daarvoor moet je wel eerst heel veel investeren (trainen) in jezelf om succesvol te worden. Bij de lokale omroep in jouw gemeente leer je de eerste stappen te zetten op weg naar dat succes’, vertelt hoofdredacteur van RTV-Ridderkerk Wendy Harreman.

Foto’s: Wendy Harreman en Hans Vleugels

Dit is een bericht van de redactie van RTV Ridderkerk.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie