5 C
Sliedrecht
woensdag, april 24, 2024
HomeVervallen-TVHoe houden we de Drechtsteden bereikbaar? 'Openbaar vervoer is een basisrecht'

Hoe houden we de Drechtsteden bereikbaar? ‘Openbaar vervoer is een basisrecht’

DRECHTSTEDEN – De bereikbaarheid van onze regio staat onder druk door marktwerking en daarom is een forse investering nodig. Dat zeggen de meeste politici die RTV Dordrecht richting de Provinciale Statenverkiezingen sprak over het openbaar vervoer in de Drechtsteden.

In de week voor de verkiezingen bespreken wij met kandidaten voor de Provinciale Staten vier onderwerpen: openbaar vervoer, energie/klimaat, wonen en PFAS. Vandaag is het openbaar vervoer aan de beurt.

“Wij zien het openbaar vervoer als een basisrecht”, vertelt Adem Mustafa Negash (PvdA). “Dat betekent dat je soms lege bussen hebt, daar moeten we efficiënt mee omgaan, maar we moeten afstappen van de gedachte dat het ov iets is van marktdenken. Dat kost geld, dat betekent dat wij elders niet in kunnen investeren, maar die keuze willen we wel maken.”

In de Drechtsteden is het aantal bushaltes de afgelopen vijf jaar met vijftien procent afgenomen, terwijl SP-lijsttrekker Lies van Aelst merkt dat de overheid vooral in wegen investeert. “Maar dat lost de files niet op.” Daarom wil zij ervoor zorgen dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer. “Daarmee kun je ook zorgen dat er meer bussen gaan rijden, want die zitten dan ook vol.” De SP wil daarom, net als de PvdA, terug naar het aantal bushaltes van een aantal jaar geleden.

De BoerBurgerBeweging (BBB) kiest ervoor om eerst met bewoners in gesprek te gaan. “Als mensen in het buitengebied zeggen dat één bus per uur meer dan genoeg is, moeten we daar met elkaar tot overeenstemming komen”, zegt Robert Kaijser namens de partij. De BBB wil ook dat de provincie tussentijds de contracten met vervoerders kan aanpassen.

Dit bericht is van onze mediapartner RTV Dordrecht

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
5 ° C
6.1 °
4.4 °
88 %
1.3kmh
97 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
15 °
zo
13 °
Advertentie
Advertentie