SLIEDRECHT – Woensdag 6 maart, precies twee jaar nadat de eerste Oekraïense vluchtelingen in Sliedrecht arriveerden, heeft er om 18:00 uur in de centrale opvang locatie een besloten herdenkingsbijeenkomst plaatsgevonden. Burgemeester Jan de Vries heeft daar in aanwezigheid van de Oekraïense gasten, gastgezinnen, vrijwilligers en medewerkers
een toespraak gehouden.
Namens de gemeente zijn er vandaag zonnebloemen bezorgd bij alle vluchtelingen. De zonnebloem is uitgegroeid van nationale bloem van Oekraïne tot symbool van verzet tegen de Russische invasie en solidariteit met het Oekraïense volk.
Warm welkom
Precies twee jaar geleden arriveerden de eerste Oekraïense vluchtelingen in Sliedrecht. De gemeente Sliedrecht en haar inwoners openden hun harten en huizen voor deze mensen die hun thuisland waren ontvlucht vanwege de oorlog.
Verschillende gastgezinnen boden onderdak aan deze vluchtelingen en anderen werden opgevangen in een centraal opvangcentrum op het bedrijventerrein Stationspark. Twee jaar later vangen wij in Sliedrecht ruim 160 vluchtelingen op.
Dat allemaal dankzij de grote inzet en betrokkenheid van vele vrijwilligers, ondernemers en onze gemeentelijke medewerkers. De behoefte aan opvangplaatsen neemt overigens nog steeds toe.
Door een interne verbouwing kan het aantal opvangplaatsen op het Stationspark worden uitgebreid, dat vermindert ook de druk op de particuliere opvang.
Solidariteit
Burgemeester Jan de Vries zei tijdens de herdenkingsbijeenkomst dat hij diep onder de indruk is van de solidariteit van onze Sliedrechtse gemeenschap. Hij memoreerde dat de Russische invasie diepe wonden heeft geslagen in de levens van het Oekraïense volk.
‘Nog dagelijks worden steden en dorpen gebombardeerd. Duizenden Oekraïense soldaten zijn gesneuveld of gewond geraakt. Ieder van jullie is daarvan het slachtoffer. Het Nederlandse volk en de Sliedrechtse inwoners staan naast jullie, onze Oekraïense broeders en zusters.
Wij laten jullie niet in de steek. Samen blijven wij strijden voor vrede, vrijheid en gerechtigheid. Zolang het nodig is, bieden wij jullie een veilige haven. Jullie en jullie familie en vrienden in Oekraïne zijn en blijven in onze gedachten en gebeden’.