back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsHerdenking bij monument Donckse Laan in beeld

Herdenking bij monument Donckse Laan in beeld

RIDDERKERK – Dinsdagmiddag 14 mei 2024 vond op de Donckse Laan in Ridderkerk Bolnes bij het monument de herdenking plaats van de tragische gebeurtenissen die hier op 8 mei 1945 hebben plaatsgevonden.

Hierbij waren aanwezig de kinderen van groep 8 van basisschool de Driemaster en hun leraren, het jeugdorkest van muziekvereniging Harmonie, burgemeester Marco van Oostenwijk en veel belangstellenden.

Er werd door de leerlingen een zelfgeschreven gedicht over oorlog voorgedragen. Daarna vertelden de scholieren het verhaal van de gebeurtenissen die hier op 8 mei 1945 hebben plaatsgevonden, waarna de kranslegging plaatsvond.

Daarna klonk een trompetsignaal en werd er twee minuten stilte gehouden.

Op 8 mei 1945 vonden de volgende gebeurtenissen plaats:

De toenmalige Burgemeester Crezee, had opdracht gegeven, aan een agent en leden van de B.S., om de moffenmeiden in Bolnes te arresteren om ze in Ridderkerk kaal te scheren, als straf voor heulen met de vijand.

Hier kwamen veel toeschouwers op af en er ontstond een opstootje. Om aan het opstootje een einde te maken, loste een van de B.S. -ers een waarschuwingsschot. Ongelukkigerwijs werd hierbij iemand in zijn been geraakt.

De gewonde werd samen met de gearresteerde meiden naar het huis van dokter Berger aan de Donckse Laan gereden. Onderweg kwamen ze een wagen van de Duitse Wehrmacht tegen. Hierin zaten de chauffeur, een Duitse officier en zijn Nederlandse vriendin.

De agent wilde de vriendin van de Duitse officier arresteren, waarop de Duitse officier begon te claxonneren. Op dit signaal kwamen de Duitse soldaten, de Duitse officier te hulp. De leden van de B.S. En toevallige passanten vluchten het huis van de dokter in. Hierbij werd door de Duitsers geschoten, zelfs met een pantservuist.

Het huis werd door de Duitsers omsingeld, zodat vluchten niet meer mogelijk was. De vrouwen en kinderen mochten van de Duitsers het huis verlaten. De mannen werden door de Duitsers geëxecuteerd. Twee van de mannen overleefden dit op wonderbaarlijke wijze. Een van hen werd in zijn been geraakt en de ander Willem Kramer werd blind.

Foto’s: Erik Jonkman.

Dit bericht is geschreven door de redactie van RTV Ridderkerk.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie