back to top
19.2 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeVervallen-TVHelp mee de Biesbosch opruimen: ‘Zwerfafval is een groot probleem voor de...

Help mee de Biesbosch opruimen: ‘Zwerfafval is een groot probleem voor de natuur’

REGIO – Staatsbosbeheer trekt aan de bel: het afval dat in natuurgebieden wordt achtergelaten heeft grote gevolgen voor de dieren en planten die daar leven. Daarom wordt er op zaterdag 11 maart een grote opruimactie georganiseerd.

“Zwerfafval zorgt voor een ergernis voor bezoekers en het is een bedreiging voor de natuur”, vertelt boswachter Harm Blom. “Een groot deel van het afval in de Biesbosch komt mee met het rivierwater. Vooral in het winterseizoen, na hoogwater, spoelt dit afval aan op oevers en blijft achter in bomen, struiken en hogere planten.”

De Biesbosch werkt, met haar kreken en vele oevers, als een natuurlijk vangsysteem en houdt een groot deel van het afval uit de rivieren vast. In het winterseizoen, tijdens hoogwater, spoelt het afval aan op oevers en in bomen, struiken en hogere begroeiing. Dat maakt het afvalprobleem in de Biesbosch ook zo groot. De Biesbosch is in feite een ‘groene bezem in het Deltasysteem’.

De boswachters geven het al jaren aan. “Zwerfafval is een groot probleem in natuurgebieden zoals de Biesbosch. Zo kunnen dieren erin verstrikt raken. We kennen voorbeelden van groepen lepelaars die hun nesten vol hebben liggen met stukken zwerfafval. Als we het niet opruimen, breekt plastic afval bovendien af in heel kleine stukjes, de zogenaamde microplastics, die uiteindelijk in ons water en voedsel terecht komen. Dat is slecht voor de gezondheid van dieren, maar ook van onszelf”.

‘Samen houden we de Biesbosch schoon’
Het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch wordt op verschillende manieren aangepakt. Zo worden twee keer per jaar – in het voor- en najaar – opruimacties gepland. In het voorjaar richten die acties zich voornamelijk op afval dat met hoogwater in de Biesbocht terecht is gekomen. In het najaar wordt vooral afval dat door recreanten is achtergelaten geruimd. Denk daarbij aan recreatieafval, zoals lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen. Daarnaast worden bezoekers met campagneborden gewezen op het belang van een gezamenlijke aanpak en worden op verschillende plakken afvaltasjes uitgedeeld.

Opruimactie op zaterdag 11 maart
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en meehelpen met het opruimen van de Biesbosch? Op zaterdag 11 maart organiseert Staatsbosbeheer met verschillende partijen een schoonmaakactie.

Vanuit drie verschillende toegangspoorten (Drimmelen, Dordrecht en Werkendam) worden acties gestart. De opruimacties starten om 09.30 uur en eindigen rond 13.30 uur met een lunch. Materialen om het afval op te ruimen zijn aanwezig. Om alles goed te laten verlopen, is het aantal deelnemers per locatie beperkt. Aanmelden is daarom verplicht en kan via staatsbosbeheer.nl.

Dit bericht is afkomsting van onze mediapartner RTV Dordrecht

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
19.2 ° C
20.6 °
17.8 °
81 %
0.9kmh
9 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
19 °
Advertentie
Advertentie