SLIEDRECHT – Burgemeester Jan de Vries nam donderdagavond het eerste exemplaar van het boek ‘Sliedrecht 80 jaar bevrijd’ in ontvangst. Daarin vertellen ooggetuigen tachtig jaar later hoe zij de oorlog en bevrijding hebben ervaren.
Het boek is geschreven door Karin Verschoor en Remco van de Ven van de Historische Vereniging Sliedrecht. Zij vinden dat de verhalen uit de oorlog verteld moeten blijven worden. ‘Mensen denken dat vrijheid vanzelfsprekend is, maar dat is het niet’, zegt Van de Ven. ‘We beseffen dat niet altijd. We moeten leren van wat er allemaal in het verleden is gebeurd’.
Niet alleen de burgemeester krijgt een exemplaar van het boek. In de week na de officiële uitreiking ontvangt elk Sliedrechts huishouden het boek in de bus. De gemeente Sliedrecht heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.
Verslagen en dagboekbrieven
Een voorbeeld van een verhaal uit het boek is dat van iemand die samen met zijn vader in een Jappenkamp in Indonesië zat. ‘Hij wist daardoor pas in augustus 1945 dat Nederland was bevrijd’, vertelt Van de Ven. In het boek vertelt hij over zijn leven in het kamp.
Behalve interviews bevat ‘Sliedrecht 80 jaar bevrijd’ ook fragmenten uit dagboekbrieven die een inwoner in mei 1945 opschreef voor zijn familie in het buitenland. Ook staat er een verslag van een Sliedrechter in, die door liniecrossers in januari 1945 meegenomen werd naar bevrijd gebied.
Het idee voor een boek is een jaar geleden ontstaan. ‘Toen benaderde burgemeester Jan de Vries ons, de Stichting Sliedrechts Museum en de Genealogische Vereniging De Stamboom met de vraag hoe 80 jaar vrijheid herdacht zou kunnen worden’, zegt Van de Ven. ‘Het leek ons mooi om verhalen van nog levende oorlogsgetuigen in een boek te verzamelen’. Dat idee hebben ze vervolgens uitgewerkt.
Jonge leeftijd
Van de Ven vond het indrukwekkend om de verhalen van de oorlogsgetuigen te horen. ‘Veel mensen die we hebben geïnterviewd waren 8 tot 10 jaar oud toen de oorlog begon en een jaar of 14 toen de oorlog eindigde. Op zo’n jonge leeftijd beleef je de wereld en dus ook de oorlog heel anders dan mensen die al ouder zijn. Ze vonden het heel spannend wat er allemaal gebeurde’, vertelt Van de Ven.
Dit artikel is geschreven door Barbara Visscher.