14 C
Sliedrecht
maandag, mei 20, 2024
HomeVervallen-TVGGD werkt keihard om meer jongeren tegen HPV te vaccineren

GGD werkt keihard om meer jongeren tegen HPV te vaccineren

REGIO – Het is een virus dat zo’n tachtig procent van de bevolking eens of meerdere keren oploopt, maar in sommige gevallen kan leiden tot wel zes verschillende soorten kanker. HPV, het humaan papillomavirus, is relatief onbekend gezien de hoeveelheid besmettingen. De GGD is nu bezig met een inhaalslag, om zoveel mogelijk jongeren tegen het virus te vaccineren. Op meer dan tien plekken in de regio kunnen mensen terecht voor een prik.

De HPV-vaccinatie wordt sinds 2010 gegeven en zit in het rijksvaccinatieprogramma. In eerste instantie werden alleen meisjes opgeroepen om de prik te halen. Twee types van het virus kunnen leiden tot verschillende soorten kanker, waarvan baarmoederhalskanker het meest voorkomt. Daardoor werd lang gedacht dat dit probleem alleen bij vrouwen ontstond. Rosanne Verwijs is arts bij de GGD. Ook mannen kunnen kanker krijgen van HPV. Elk jaar krijgen 400 mannen en 1100 vrouwen kanker door HPV.

Inmiddels zijn in Nederland ruim 1 miljoen tieners gevaccineerd en sinds vorig jaar worden alle jongeren die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, uitgenodigd om de prik te halen. Hoewel jongeren zich veel soa’s (sexueel overdraagbare aandoeningen) voor de geest kunnen halen dankzij de voorlichting op school, kennen ze het HPV vaak niet. Het virus heeft veel vergelijkbare kenmerken met een soa, zegt GGD-arts Verwijs. Men kan er besmet mee raken: “Door seksueel contact, maar ook door orale seks en contact via de hand of de mond kan het virus zich verspreiden.” Ze vervolgt met een reeks kankersoorten waar het virus toe kan leiden bij een deel van de slachtoffers: “Baarmoederhalskanker komt vaak voor, maar daarnaast ook keel- en mondkanker en kanker van de penis, de anus en de vagina.”

Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van een half jaar. Als de eerste prik voor 1 juli wordt gehaald, zijn beide vaccinaties kosteloos. Vooralsnog kunnen mensen op acht plekken in de regio Rotterdam-Rijnmond en op drie plekken in Zuid-Holland Zuid terecht. “We onderzoeken of het nodig is om dat verder uit te breiden”, zegt Russel.

De GGD Zuid-Holland Zuid ziet in ieder geval dat er veel animo is voor de vaccinatie. “Het zijn voor het merendeel jongens die komen. Dat is logisch, omdat zij nog niet eerder een uitnodiging hebben gehad”, zegt een woordvoerder tegen Rijnmond. “Bij de meisjes valt op dat ze vooral hun tweede vaccinatie komen halen.”

Dit bericht is afkomstig van mediapartner RTV Dordrecht en SCHIE

RTV Dordrecht peilde op straat hoeveel jongeren weten over HPV:

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
14 ° C
15 °
12.2 °
79 %
3.5kmh
8 %
ma
20 °
di
20 °
wo
17 °
do
16 °
vr
12 °
Advertentie
Advertentie