6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeNieuwsGenieten van de visarend-soap in de Biesbosch

Genieten van de visarend-soap in de Biesbosch

REGIO – Zet je schrap, want we kunnen weer gaan genieten van beelden van de visarend. De webcam bij het nest in de Biesbosch, waar spektakel de afgelopen jaren gegarandeerd is, gaat komende zondag aan. ‘Het is gewoon een fantastisch beest, ik kijk er echt naar uit’, glundert boswachter Harm Blom.

Hoofdrolspeler is, net als in eerdere jaren, een Duits visarendmannetje met ‘codenaam’ TG. Sinds 2016 komt hij elk jaar als eerste aan in Nederland en in de Biesbosch, legt Blom uit. ‘Dat is vaak rond 25 en 26 maart, maar we zien op vogelsites in Frankrijk dat er al behoorlijk wat visarenden over de Pyreneeën zijn gevlogen. Ze zijn zelfs al in Engeland geweest, dus met zuidenwind zijn ze er misschien komend weekend al’.

Slimme vogel
De visarenden overwinteren in Spanje, Portugal en Afrika. Een flink stuk vliegen dus, maar de vogel weet precies waar hij moet zijn. ‘Het mannetje komt eerst terug, die bezet zijn broedgebied en houdt andere visarendmannen weg’, zegt de boswachter. Een week later komt, als alles goed gaat, het vrouwtje naar de Biesbosch.

Vorig jaar bleef het vrouwtje weg en ontvouwde zich een heuse soap in en om het nest. ‘Papa visarend’ landde op 28 maart, ging vervolgens fanatiek daten omdat zijn vrouwtje maar niet kwam, zag vervolgens een brutale gans zijn nest inpikken die op zijn beurt weer bezoek kreeg van een stelende boommarter.

Plek zat voor de visarend in de Biesbosch (foto: Corrado Francke).Na een rustige periode kwam er toch een happy end aan de soap, want het Duitse mannetje leerde aan het einde van de zomer een nieuw vrouwtje kennen. Blom: ‘Het is te hopen dat we hier volgende week of over twee weken twee visarenden zien’.

Geschikte combinatie
Het natuurgebied, dat bestaat uit een Zuid-Hollands en een Brabants deel, is volgens Blom ideaal voor de vogel. “Je hebt hier heel veel vis met elke dag hoog en laag water, afgesloten kregen, nestbomen, uitkijkbomen en honderden hectares jachtgebied. Die combinatie is voor visarenden echt geschikt”, concludeert hij.

Het aftellen is dus bijna afgelopen en dus begint ook bij Blom de spanning te stijgen. ‘In december denk ik er al aan, in januari ga ik de weken aftellen en voor je het weet komt de visarend weer terug. Het is een boeiende Afrikaganger die een mooi verhaal vertelt over de Biesbosch en de dynamische natuur’.

Dit is een bericht van de redactie van RTV Dordrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie