back to top
13 C
Sliedrecht
zondag, juni 16, 2024
HomeAgendaExpositie Persglas

Expositie Persglas

H’VELD-G’DAM – In het Alblasserwaardse Museum De Koperen Knop is een nieuwe expositie ingericht. Dit keer staat hier persglas centraal. De officiële opening is verricht door Hélène Besançon, conservator van het Nationaal Glasmuseum uit Leerdam. Op de expositie is veel persglas van dit Glasmuseum te zien, veel van particuliere verzamelaars en ook uit de eigen collectie van De Koperen Knop.

Persglas is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bijna ieder huishouden heeft geperst glas, of het gaat om een kunstobject of een simpel theekopje. De techniek werd al gebruikt in de tijd van de Romeinen, maar verdween uit beeld toen de techniek van glasblazen verder werd ontwikkeld.

In de vroege negentiende eeuw leefde het gebruik van persglas weer op met de ontwikkeling van het persen van glas in een metalen mal met behulp van een machine. Dit proces werd eerst gebruikt in Amerika, maar werd snel daarna toegepast in verschillende Europese landen.

De goedkopere productie van persglas maakte glaswerk toegankelijker voor de massa. Ook in Nederland werd door een aantal fabrieken persglas geproduceerd, Petrus Regout & Co en Glasfabriek Jeekel, Mijnssen & Co wat later NV Glasfabriek Leerdam werd.

Persglas werd ook gebruikt om andere objecten te vervaardigen, bijvoorbeeld glazen bouwtegels en beeldjes. NV Glasfabriek Leerdam ging begin twintigste eeuw samenwerken met verschillende architecten om frisse ontwerpen te realiseren. Denk aan K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Ook A.D. Copier was een belangrijke en toonaangevende ontwerper voor de glasfabriek en het Nederlandse persglas.

Deze expositie, die loopt tot en met zaterdag 11 mei 2024, toont een mooie greep uit het aanbod van Nederlands persglas. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open dinsdag t/m vrijdag 13:00-17:00 uur en zaterdag 11:00-17:00.

Groepen zijn na reservering ook buiten de vaste tijden welkom. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum heeft een museumcafé, een museumshop en een royale ontvangstruimte met veel voorzieningen. Informatie vindt u op de website. Vragen mailt u naar koperenknop@koperenknop.nl of u belt 0184-61 13 66.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13 ° C
13.4 °
12.8 °
77 %
2.2kmh
76 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
20 °
do
19 °
Advertentie
Advertentie