21.7 C
Sliedrecht
dinsdag, mei 21, 2024
HomeVervallen-TVEerste lokale ijsdag van deze winter een feit

Eerste lokale ijsdag van deze winter een feit

METEO ALBLASSERDAM – De winter is aan zet en het is vrij koud. De eerste, voorzichtige signalen dat de winter in Nederland is gearriveerd zijn inmiddels wel merkbaar en voelbaar. Ondanks dat is van de winter op z’n best nu ook weer geen sprake. Geen hoogstaand winterweer dus, maar wel winterse speldenprikken.

De lage maximumtemperaturen van vrijdag 09 december hebben gezorgd voor de eerste lokale ijsdag van deze winter. Er mag van een ijsdag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) de gehele dag niet boven het vriespunt uitkomt.

Eerste lokale ijsdag

De eerste lokale ijsdag van dit winterseizoen is weggelegd voor Noordoost-Nederland. Op het KNMI-weerstation in Eelde bleef de maximumtemperatuur vrijdag namelijk de hele dag onder nul. De temperatuur kwam daar niet hoger dan -0,2 graden. Elders in ons land wist het kwik wel op te lopen tot boven het vriespunt. Zo was van een officiële ijsdag geen sprake. Op het hoofdstation in De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 2,2 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de temperatuur aan het einde van de vrijdagochtend naar 2,1 graden.

Vorig jaar werd de eerste lokale ijsdag tijdens het winterseizoen van 2021-2022 later genoteerd dan dit jaar. In 2021 was dat het geval op 22 december en ook toen voor het noordoosten van Nederland. Die dag bleef de maximumtemperatuur op meerdere weerstations van het KNMI de hele dag onder nul.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
21.7 ° C
24.4 °
17.8 °
68 %
3.1kmh
100 %
di
22 °
wo
18 °
do
17 °
vr
17 °
za
16 °
Advertentie
Advertentie