back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeVervallen-TVEen veilige jaarwisseling doen we samen

Een veilige jaarwisseling doen we samen

H’VELD-G’DAM – De jaarwisseling. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van anderen in je omgeving. Zo kunnen we met elkaar genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

Vanzelfsprekend staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer/ veiligheidsregio’s en ambulancezorg paraat tijdens de jaarwisseling 2023-2024. Zij zijn er altijd tijdens (potentiële) noodsituaties. Een geruststellend idee. Maar veiligheid is van ons allemaal. Daarom geven de hulpdiensten tips, zodat je weet wat jij kunt doen om bij te dragen aan een veilige situatie.

Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. Voorgaande jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen acuut (levens)gevaar, schade of letsel opleveren. De verschillende soorten meldingen zijn in een overzicht in beeld gebracht. Hiermee bieden de gezamenlijke hulpdiensten duidelijkheid over wie je in welke situatie belt.

– Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met je verzekering.

– Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meld je bij je gemeente. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. Het verschilt per gemeente of je dit via een formulier op de website, een app of telefonisch kunt doen.

– Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig bel je 0900-0904. Dit doe je bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.

– Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900-8844.

– Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112. De centralist van de meldkamer helpt je verder en stuurt de juiste hulpdiensten jouw kant op.

Niet al het vuurwerk mag door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden gebruikt. Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen. Op het moment dat je overlast van illegaal vuurwerk ervaart en de daders zijn bekend, bel dan het geen spoed wel politie nummer: 0900-8844. Indien de overlast langer geleden plaatsvond en/of de daders zijn niet bekend, meld de overlast dan bij je gemeente.

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten! Alle informatie over de BOCK-campagne vind je op www.wieisdebock.nl.

Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je tóch een wensballon oplaten, lees dan eerst op de website van de brandweer wat de spelregels zijn: www.brandweer.nl/onderwerpen/wensballonnen/

Bron: Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie