13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVDupont profileert zich als klimaat-strijder en stort zich commercieel op schoon drinkwater

Dupont profileert zich als klimaat-strijder en stort zich commercieel op schoon drinkwater

DORSRECHT – Het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont, dat zich in haar nieuwste campagnes als klimaat-strijder profileert, kan na de verkoop van haar fabriek in Dordrecht niet zomaar met de noorderzon vertrekken. Dat zegt wethouder in Dordrecht,  Tanja de Jonge (GroenLinks).

In maart wacht, volgens haar, de voortzetting van de rechtszaak waarin Dordrecht Papendrecht, Molenlanden en Sliedrecht, DuPont aansprakelijk stellen voor alle vervuiling van grond en water in de Drechtsteden.

Verantwoordelijk
,,DuPont blijft verantwoordelijk. Ook al zouden ze geen activiteiten meer hebben en zijn ze vertrokken. Dan zijn ze nog steeds verplicht om de verontreiniging op te ruimen en de regio schoon achter te laten.”

Deze week kwam naar buiten dat DuPont haar laatste fabriek in Dordrecht (Delrin, voor kunststof) te koop heeft gezet. Het verkoopproces is volgens een woordvoerder gaande. Het bedrijf wil verder niet reageren.

Corteva
DuPont dat jarenlang in Amerika en in Dordrecht onder het vergrootglas lag omdat het oppervlakte-water en drinkwater vervuilde met kankerverwekkende stoffen, kondigde ook aan wereldwijd een nieuwe richting in te slaan.

Zwaar vervuilende industrie is deels al verkocht en afgesplitst naar Chemours. En de productie van pesticiden voor schimmel- insectenbestrijding en genetisch gemodificeerde zaden zijn verkocht aan Corteva.

Klimaat
DuPont profileert zich in haar nieuwe campagnes als klimaat-strijder en gaat zich commercieel storten op zogeheten Water Solutions. Zodat de zwaar vervuilde wereld voldoende schoon drinkwater houdt.

De wending is bijzonder, omdat DuPont onlangs nog de hoofdrol had in de bioscoopfilm Dark Waters. Daarin kwam aan het licht hoe DuPont jarenlang verdoezelde dat drinkwater vervuild raakte met C8 (PFAS) bij de productie met Teflon.

‘Verwonderd’
,,Eerst ben je verwonderd. Maar het is wel fijn dat ze bij DuPont nu het licht hebben gezien dat er wel wat beters te doen is dan chemische stoffen maken. Het is uiteindelijk hun keuze om hun activiteiten te veranderen,” aldus de wethouder Tanja de Jonge.
,,Dit is nu eenmaal de commerciele wereld. Waar geld te verdienen valt, daar zullen zij wel investeren. In die zin ben ik wel blij dat ze nadenken over het schoonmaken na vervuiling. En hopelijk komen ze dan ook hier in Dordrecht de boel schoonmaken met die solutions.”
Ondergronds
In Dordrecht is er bijvoorbeeld onder de fabrieken een groot ondergronds meer ontstaan door het lekken van afvalstromen met daarin het kankerverwekkende C8. Het ‘reservoir’ wordt al jaren in de gaten gehouden, om te voorkomen dat de zwaar vervuilde stroom doorsijpelt naar grondwater, wat weer kan doorlekken naar drinkwaterbronnen.

DuPont heeft verder geen nadere reactie meer willen geven.

Deze week kwam naar buiten dat het Kabinet het drinkwater-gebruik in Nederland wil terugdringen met twintig procent. Dat is nodig, volgens het Kabinet, vanwege de groei van de bevolking. Ook is het steeds moeilijker om drinkwater schoon te houden. Dat wordt onder andere vervuild met PFAS.
Dit bericht is afkomstig van mediapartner RTV Dordrecht

 

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie