De laatste fabriek van het bedrijf staat volgens RTV Dordrecht te koop. Daarmee komt voor de regio een einde aan een tijdperk. De deal, waardoor de fabriek in andere handen komt, moet in de loop van 2023 rond zijn, aldus het chemiebedrijf.
De chemische fabriek werd sinds de jaren 60 lang als goede werkgever de hemel in geprezen, maar vanaf 2016 verguisd vanwege schade voor de gezondheid en de torenhoge vervuiling die de fabriek achterliet in de grond en het oppervlaktewater.
Tot 2013 was op het industrieterrein alleen het bedrijf DuPont gevestigd. In de jaren daarna zijn onderdelen afgesplitst en verder gegaan onder de namen Dow en Chemours.
Delrin
Alleen de Delrin-fabriek bleef aan de Baanhoekweg in Dordt nog in handen van DuPont. Daar worden sterke kunstoffen gemaakt voor de auto-industrie en voor elektrische tandenborstels. Iconisch is het rode knopje in de autogordel, waarvan de oorsprong in Dordrecht ligt.
Een woordvoerder van de gemeente Dordrecht zei vandaag verrast te zijn. De omliggende gemeenten voeren op dit moment een rechtszaak tegen DuPont en Chemours vanwege de vervuiling door DuPont met de eis dat Dupont en Chemours opdraaien voor de kosten.
Vergrootglas
DuPont lag enkele jaren geleden onder het vergrootglas van de Tweede Kamer nadat bleek dat de fabriek jarenlang haar grote zorgen had verzwegen over gezondheidsschade tegen de autoriteiten over de C8, bij de productie van Teflon.
De Sliedrechtse oud-burgemeester Martin van Boevee, die het bedrijf jarenlang vroeg om informatie over de uitstoot, zei destijds diep teleurgesteld te zijn in DuPont. Milieudeskundige Johan Vollenbroek noemde de zaak ‘een grote misleiding van de autoriteiteiten’.
GenX
C8 – of te wel PFAS – is inmiddels vervangen door GenX, dat nu gebruikt wordt door Chemours. Maar ook die stof is inmiddels aangemerkt door de autoriteiten als verdacht kankerverwekkend.
Bij DuPont in Dordt werken op dit moment 250 mensen. DuPont meldt nog niet met welke kopers zij praat.
Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht