back to top
20.6 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeVervallen-TVDordtse KNRM verantwoordelijk voor meeste reddingen van Nederland in 2022

Dordtse KNRM verantwoordelijk voor meeste reddingen van Nederland in 2022

REGIO – Het Dordtse reddingsstation heeft voor 2022 de meeste geredde personen achter hun naam staan. Het reddingstation in Dordrecht redde tijdens 125 aparte reddingsacties 444 mensen. Daarnaast werden er dit jaar veertien dieren uit het water gehaald.

Op het eiland van Dordrecht is de KNRM op twee locaties vertegenwoordigd. “Dordrecht-Noord richt zich op de Merwede en de Noord, Dordrecht-Zuid op de Biesbosch en het Hollands Diep. Dit zijn plekken waar veel actie is op het water en er veel wordt gesport. Daarnaast beslaan de stations dus een groot gebied”, verklaart Joost Wouda van de KNRM de hoeveelheid reddingsacties die zijn ondernomen. Ook moet het aantal van 444 personen wel wat genuanceerd worden: in juni 2022 had de Dordtse ploeg te maken hadden met een charterschip met 225 opvarenden waarvoor ze in actie kwam.

In zijn geheel heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in 2022 meer dan vierduizend mensen geholpen, dat is 12% meer dan een jaar eerder. Ook in Dordrecht ziet de KNRM een stijging van het gemiddeld aantal geredde personen. Tien jaar geleden lag dat gemiddelde nog op 250 personen, tijdens dit recordjaar waren dat er dus bijna tweehonderd meer.

Branden en explosies
Als 2021 voor KNRM Dordrecht nog het jaar was van motorstoringen en navigatiefouten, samen verantwoordelijk voor 43 acties, dan was 2022 het jaar van branden en explosies. Het afgelopen jaar is de Dordtse ploeg daar maar liefst zeven keer voor uitgerukt, terwijl dat gedurende het jaar 2021 nog maar twee keer het geval was. De vrijwilligers maken heftige dingen mee, denk aan een serieuze aanvaringen in de beroepsvaart, mensen die tussen wal en schip zijn gevallen, en dus meer branden en explosies aan boord van schepen.

Om reddingsacties tot een goed einde te brengen staan er voor KNRM Dordrecht 45 vrijwilligers klaar. Daarvan zijn er 24 voor operationele doeleinden op de boot, de rest werkt in de plaatselijke commissie en vanaf de wal. Opmerkelijk is dat de organisatie erin geslaagd is om te verjongen. Er is een nieuwe aanwas van 6 opstappers in opleiding.

De Dordtse KNRM hoopt hen op korte termijn aan de operationele bemanning toe te voegen. Daarmee komt de operationele bemanning dan op dertig schippers en opstappers. Dat is boven de bezetting die nodig is om het station draaiende houden, maar dat is ook hard nodig in deze tijd. Woordvoerder Wouda: “We willen niet alleen mensen aantrekken, maar ze ook behouden door goede spreiding en balans tussen werk en privé. Met meer mensen houden we het simpelweg langer vol.”

Bekijk hier de reportage van RTV Dordrecht over de KNRM.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
20.6 ° C
22.2 °
19.4 °
61 %
2.7kmh
100 %
do
19 °
vr
21 °
za
18 °
zo
21 °
ma
23 °
Advertentie
Advertentie