DORDRECHT – Het internationale fenomeen Orange the World, een campagne van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, is dit jaar groter dan ooit aangevlogen in Dordrecht. En dat is nodig.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties wordt 30 procent van alle vrouwen eens of vaker aangerand of verkracht. Daarnaast worden ieder jaar wereldwijd meer dan 80.000 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner of familielid. In Nederland is dat één vrouw iedere acht dagen. Om deze schaduwpandemie, zoals het internationale orgaan het geweld tegen vrouwen noemt, tegen te gaan is de campagne Orange the World op touw gezet.
Aangrijpend verhaal
De campagne in Dordrecht werd op maandagmiddag afgetrapt bij het Stadhuis. De toon werd meteen gezet, spreekster en ervaringsdeskundige Sanne Reitzema vertelde haar indrukwekkende en schokkende verhaal over hoe zij op jonge leeftijd slachtoffer werd van seksueel geweld. Haar aangrijpende verhaal werd gevolgd door een gedicht van Freddie den Beste, dat speciaal voor de gelegenheid was geschreven.
Om 17:00 werd onder grote belangstelling de ceremoniële lichtschakelaar omgezet door wethouder van der Linden, waarmee het Stadhuis en verschillende beeldbepalende gebouwen met oranje licht worden omgeven. Onder meer de Grote Kerk, Kunstmin, het Dordrechts museum en de Prins Clausbrug zijn tot en met 10 december verlicht met oranje lampen.
Ombudspunt
Mariëtte Pullen van de Soroptimistenclub Dordrecht, één van de initiatiefnemers om de campagne vorm te geven in Dordrecht, benadrukt het belang van de actie: “Het geweld tegen vrouwen is enorm toegenomen de laatste jaren. Het is echt een heel groot probleem.” Pullen pleit voor ombudspunt in de stad, waar vrouwen en meisjes terecht kunnen als zij slachtoffer worden van huiselijk of seksueel geweld.
Het overgrote deel van het geweld tegen vrouwen komt van een man, dus is er een grote rol weggelegd voor die bevolkingsgroep. Daarover zegt Sanne Reitzema het volgende: “Luister naar de lichaamstaal van een vrouw. Als je ziet dat een vrouw zich niet comfortabel voelt, stop dan ook. Kijk en luister naar elkaar en geef grenzen aan. Als een man dat doet loopt hij al voorop in deze samenleving.”
Activiteiten
Tijdens de actieperiode, die loopt van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, worden in Dordrecht meerdere activiteiten georganiseerd. Zo is er vrijdag 29 november een wandeltocht langs een aantal plekken in de stad die door vrouwen als onveilig wordt ervaren en zal de campagne worden afgesloten met de vertoning van een film over femicide, ofwel vrouwenmoord, en een paneldiscussie.
De aandacht voor geweld tegen vrouwen is in onze stad van de grond gekomen door samenwerking tussen de Soroptimistenclub Dordrecht, Platform Vrouwen Kunnen Alles en Gemeente Dordrecht. Ook lokale ondernemers hebben zich bij de actiegroep aangesloten en sinds vorig jaar doet ook het onderwijs mee met maar één doel: het terugdringen en stoppen van geweld tegen vrouwen, in iedere vorm.
Bekijk hieronder de reportage over de aftrap van de campagne:
Dit artikel is geschreven door Trevyn van Houwelingen.