6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeNieuwsDordrecht investeert in duurzame schoolgebouwen

Dordrecht investeert in duurzame schoolgebouwen

REGIO – Dordrecht investeert de komende zes jaar fors in schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs. Voor vier gebouwen zijn plannen voor vervangende nieuwbouw, de gebouwen aan het Halmaheiraplein en de Koningsstraat van het Insula College, en de gebouwen aan de Overkampweg en de Kapteynweg van het Stedelijk Dalton College.

Het is de ambitie dat de nieuwe schoolgebouwen allemaal klimaatneutraal zijn. De nieuwbouwplannen zijn onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het voortgezet onderwijs.

Naast plannen voor nieuwbouw wordt in het huisvestingsplan ook nagedacht over het verduurzamen van bestaande schoolgebouwen. In totaal gaat het om een investering van €151 miljoen in 16 jaar. Op maandag 18 oktober heeft wethouder Tanja de Jonge samen met bestuurders van de scholen het IHP ondertekend.

Aantrekkelijk
‘Dordrecht is een aantrekkelijke onderwijsstad met een gevarieerd aanbod aan scholen. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is het noodzakelijk om te investeren in het bouwen en onderhouden van schoolgebouwen.

De plannen en bijbehorende investeringen die we de komende jaren voor ogen hebben, gaan daar een bijdrage aan leveren. Enerzijds maken we plannen voor vier nieuw te bouwen scholen, waarbij we de ambitie hebben om energieneutraal te gaan bouwen.

Voor de scholen die nog niet in aanmerking komen voor nieuwbouw gaan we gezamenlijk aan de slag met duurzaamheidsmaatregelen’, aldus wethouder Tanja de Jonge.

De Dordtse schoolbestuurders zijn blij met het nieuwe Integraal Huisvestingsplan waaraan zo’n twee jaar is gewerkt. Bestuurder Rob Bijeman van de scholen van het Stedelijk Dalton Lyceum: ‘Dit is een belangrijke stap voor de stad en voor het onderwijs.

Alle jongeren in Dordrecht verdienen goed en eigentijds onderwijs. Daar horen goede en prettige gebouwen bij, en die gaan er nu komen! Door nieuwbouw én verduurzaming’.

Zijn collega Dirk van der Bijl, bestuurder van H3o, vult aan: ‘Het is mooi dat de gemeente dit plan heeft vastgesteld. We gaan er nu met elkaar voor zorgen dat het een succes wordt!’.

Nieuwbouw en verduurzaming
In de periode 2025-2030 staan vier nieuwbouwprojecten gepland, waarmee vierduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs nieuwe huisvesting krijgen. Deze projecten zijn noodzakelijk omdat de huidige gebouwen sterk verouderd zijn en daardoor niet meer aansluiten bij de wensen van dagelijks onderwijs. Met het uitwerken van de projecten voor de nieuwbouw wordt zo snel mogelijk gestart.

Verduurzaming
Naast plannen voor nieuwbouw wordt in het huisvestingsplan ook nagedacht over het verduurzamen van bestaande schoolgebouwen. Bij de uitvoering van dit onderdeel, start een project met de Duurzaamheidsfabriek, het netwerk van innovatieve bedrijven, specialisten en kennisinstituten. Het is een uitgelezen kans, om de mogelijkheden van de duurzaamheidsfabriek verder inpasbaar te maken in het onderwijs.

Ambities en doelen
Het integraal huisvestingsplan voor het voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs heeft betrekking op de periode 2024-2039. De gemeente Dordrecht en de Dordtse schoolbesturen sluiten hiermee aan bij bestaande en nieuwe beleidsdoelen en ambities van het gemeentebestuur. De visie op voortgezet onderwijs en de ambities ten aanzien van verduurzaming zijn belangrijke pijlers van het politiek akkoord.

 

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie