13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVDeze elektrische waterbus vaart vanaf april tussen de Drechtsteden

Deze elektrische waterbus vaart vanaf april tussen de Drechtsteden

REGIO – De eerste volledig elektrisch aangedreven waterbus is vrijdag gedoopt. De ‘Blue Venice’ vaart vanaf begin april, met twee zusterschepen, tussen Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. Daarmee is het de eerste elektrisch uitgevoerde veerdienst met meer dan twee haltes in Nederland.

De waterbussen krijgen in de zomer gezelschap van zes hybride ferries. Die vervangen de huidige vloot tussen Dordrecht, Kinderdijk en Rotterdam en worden uiterlijk in 2030 omgebouwd naar volledig elektrisch.

“De komst van de nieuwe zero-emissie en hybride schepen voor de Waterbus dragen bij aan de doelen van de provincie”, vertelt gedeputeerde Jeannette Baljeu. “Het is de ambitie dat in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij is van schadelijke uitstoot. Met de Blue Venice zetten we vandaag een belangrijke stap in het verlagen van CO2-, fijnstof- en stikstofuitstoot in de Drechtsteden.”

Laadstation in Papendrecht
Vanaf de ingang van de zomerdienstregeling, begin april, worden de elektrische waterbussen ingezet. Elke twee uur worden de fast ferries kort bijgeladen in Papendrecht, volgens scheepsbouwer Damen zonder dat de reiziger daar hinder van ondervindt. In samenwerking met de gemeente Papendrecht heeft Aqualiner recent een compleet nieuw laadstation gebouwd bij die halte.

De elektrische ferries zijn voorzien van loungebanken en is er ruimte voor de fiets. Telefoons opladen kan ook. “Wat onze reizigers ook zal opvallen, is dat we vanaf april weer prominent met de naam ‘Waterbus’ gaan varen.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht /foto: Romy van de Boogaart

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie