back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsColumn Peter de Liefde: Fatbike

Column Peter de Liefde: Fatbike

REGIO – Ik las gisteren een column over de fatbike. De schrijver wond zich op over het gevaar dat ze veroorzaken op de fietspaden want die gaan veel en veel te hard! En dat de fatbike ook bij jongeren het zo gezonde aspect van fietsen volkomen minimaliseert.

Ik rijd zelf op een gewone fiets. Dus niet elektrisch. Ik ben pas 63 en zolang ik die pedalen met gemak nog zelf rond krijg weiger ik te capituleren voor de elektrische. Dan ga je het lichamelijk verval erkenning geven en dan is het eind zoek.

Helaas ben ik inmiddels een soort van bezienswaardigheid, een dinosaurus, een overblijfsel uit de prehistorie. Laatst fietste ik op De Veluwe een groepje elektrische fietsers voorbij. Dat was niet moeilijk.

Ik schatte ze een jaar of vijftig maar ik kreeg de indruk dat ze hun fietsen gehuurd hadden en dat ze hun eerste kilometers op de fiets sinds 20 jaar voornamelijk bezig waren met de vraag hoe je ook al weer moet sturen op zo’n ding. Verder kreeg ik het idee dat de mogelijke aanwezigheid van andere fietsers op dit fietspad niet bij hen was opgekomen.

Mijn grootste ergernis kreeg ik, terwijl ik tussen hen door laveerde, toen de meest luidruchtige van het stel naar mij en mijn fiets keek en zei: ‘Zo, zo, dat is andere koek’. Ik maakte toen een cruciale fout die ik in de toekomst niet meer hoop te maken. Ik legde deze opmerking in mijn hoofd namelijk negatief uit.

Ik dacht dat deze man vond dat ik er heel oud uitzag. Anders zeg je dan toch niet. Ik reageerde daarom superpissig met: ‘Joh, ik ben nog geen tachtig,’ met als onderliggende betekenis ‘dat jij nou zo’n verlopen lijf hebt dat je dertig jaar te vroeg op zo’n bejaardenfiets gaat zitten daar kan ik niks aan doen’. Hij reageerde met ‘nou, zo kan die wel weer’.

Voor mij reden nog drie of vier leden van het groepje, uit voorzorg hadden ze zo’n fout schapenvachtje op hun veel te brede zadel. Ik begon in te zien dat ik de positieve uitzondering was.

Toen er een gaatje viel sprintte ik weg. Sprintte is eigenlijk te zwak uitgedrukt. Ik vloog weg. Met de snelheid van een fatbike. Ach ik begrijp die jongeren wel. Bij jong hoort snel en ik hoor daar nog bij. Althans, soms wek ik even de indruk.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl

Dit bericht is geschreven door de redactie van RTV Papendrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie