back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsColumn Peter de Liefde: Europa

Column Peter de Liefde: Europa

REGIO – Met de Europese verkiezingen in aantocht vroeg ik me af hoe Europees ik me eigenlijk voel. Hoewel ik rationeel zeer pro-Europees denk en stem heb ik er niet zoveel gevoel bij. Hoe zou dat komen? Misschien komt het doordat ik zo gewend ben om mij Nederlander te voelen dat ik er te weinig ruimte voor heb in mijn gevoel.

Net zo goed als ik geen gevoel heb bij mijn inwoner zijn van het heelal. Het heelal is te vanzelfsprekend want daar woont iedereen. Misschien heb ik als kind pas te laat gevoeld dat Europa bij mijn identiteit hoort.

Als ik op de lagere school bij een jaarlijkse aubade een volkslied van Europa had moeten zingen en als ik een lesboekje had gehad met de Europese Geschiedenis als titel in plaats van de Vaderlandse Geschiedenis had ik me misschien meer Europeaan gevoeld.

De keren dat ik me dat wel gevoeld heb waren buiten Europa. Dat is vrij logisch, want soms voel je pas wat iets voor je betekent als je het mist.

Ik heb me ooit heel erg kwaad gemaakt toen een ober ergens aan de westkust van de VS de pizza bestempelde als onderdeel van de Amerikaanse keuken. Ik weet zeker dat ik toen even een heel sterk Europees gevoel had want ik werd van binnen boos.

Nog zo’n moment heb ik gehad toen, eind jaren tachtig, in een kroeg in Californië, een Amerikaanse, toen ik zei dat ik Nederlander was, mij toebeet: ‘You are friends with the commies’.

Ho even, we zijn geen vrienden van de communisten we zijn alleen stukken genuanceerder dan jullie. En met we bedoel ik op dat moment wij Europeanen. Ach, misschien voelde ik me op deze twee momenten niet specifiek Europees maar alleen heel duidelijk niet-Amerikaans.

Had ik dat soort momenten dan ook buiten de VS? Ja, toch wel, bijvoorbeeld bij het zien van een krottenwijk in Zuid-Afrika en toen ik ooit aankwam op het treinstation van Tokyo en er werkelijk geen enkele straatnaam of verkeersbord woorden bevatte met voor mij herkenbare letters.

De enige keer dat ik me gewoon hier thuis in Nederland Europeaan heb gevoeld was bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Al met al een wat schrale oogst van momenten als het gaat om Europees gevoel. Maar goed, naast gevoel is er ook nog zo iets als gezond verstand.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl

Dit is een bericht van de redactie van RTV Papendrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie