21.7 C
Sliedrecht
dinsdag, mei 21, 2024
HomeVervallen-TVBoskalis jaarcijfers 2022 tonen fors hoger resultaat

Boskalis jaarcijfers 2022 tonen fors hoger resultaat

PAPENDRECHT – Boskalis uit Papendrecht heeft 2022 afgesloten met een fors hoger resultaat bij een sterke toename van de omzet. De orderportefeuille van Boskalis bereikte bovendien een historisch hoog niveau. De omzet is ten opzichte van vorig jaar met 21% toegenomen tot 3,58 miljard euro. In 2021 was dit nog 2,96 miljard euro. De nettowinst is met bijna 60% toegenomen tot 241 miljoen euro ten opzichte van 151 miljoen euro in 2021.

In het segment Dredging & Inland Infra is de omzet met ruim 30% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De sleephopperzuigers waren goed bezet en na een aantal rustige jaren is de bezetting van de snijkopzuigers in de loop van het jaar sterk toegenomen. Vermeldenswaardige projecten in uitvoering zijn de activiteiten in Manilla (Filippijnen), Tuas Terminal 2 en de Pulau Tekong Polder (beide in Singapore), de Fehmarnbelt-tunnel (tussen Denemarken en Duitsland), het toegangskanaal tot de haven van Harwich (Verenigd Koninkrijk) en een groot aantal projecten in Nederland.

Bij Offshore Energy is de omzet met 14% toegenomen. Als gevolg van een rustig jaar bij Subsea Cables nam de omzet en het resultaat van de contracting activiteiten af. Deze daling werd meer dan gecompenseerd bij services, waarbij Marine Transport & Services, Subsea Services en Marine Survey allen een zeer sterk jaar hadden. Bij Salvage was na een aantal drukke jaren sprake van een relatief rustig jaar. Wel werd er met succes een omvangrijk nieuw project aangenomen met uitvoering in 2023 en 2024. Voorts assisteert Boskalis de Verenigde Naties bij een mogelijk bergingsproject in de Rode Zee.

De omvang van de Towage portefeuille is de afgelopen jaren fors teruggelopen na het strategische besluit om deze activiteiten te desinvesteren. In 2022 zijn de Keppel Smit Towage havensleepactiviteiten in Zuidoost-Azië definitief verkocht. Begin 2023 is overeenstemming bereikt over de voorgenomen verkoop van de terminalactiviteiten van Smit Lamnalco.

Met de aanwezige liquide middelen en bankfaciliteiten heeft Boskalis een direct beschikbare financieringsruimte van ruim 1,1 miljard euro. De solvabiliteit is met 49% onverminderd hoog en Boskalis voldoet ruimschoots aan zijn financiële convenanten. De orderportefeuille is toegenomen tot 6,11 miljard euro. Eind 2021 was dit nog 5,41 miljard euro. De toename in de portefeuille vond voornamelijk plaats bij Offshore Energy, mede als gevolg van het verwerven van een aantal offshore windprojecten in de Verenigde Staten. De werken in portefeuille vormen een solide basis voor 2023 en de jaren daarna.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
21.7 ° C
24.4 °
17.8 °
68 %
3.1kmh
100 %
di
22 °
wo
18 °
do
17 °
vr
17 °
za
16 °
Advertentie
Advertentie