REGIO – In elke Zuid-Hollandse gemeente verbruikten huishoudens vorig jaar zowel minder gas als elektriciteit dan zij deden in 2022. Dat blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers. Vooral de gemeente Molenlanden steekt er in onze streek met kop en schouders bovenuit.
De energiecrisis lijkt voor het gevoel wellicht alweer even achter ons te liggen. Toch betalen we als consument nog altijd 56 procent meer voor ons gas dan drie jaar geleden en ligt ons stroomtarief 28 procent hoger ten opzichte van de ‘normale’ periode. Toch lukte het inwoners van alle gemeenten in onze streek om energie te besparen, en daarmee de portemonnee te ontzien.
Besparen
In Zuid-Holland bespaarde een gemiddeld huishouden zo’n 226 euro aan energiekosten op jaarbasis. Iedere gemeente in onze streek deed het in het jaar 2023 beter dan dat gemiddelde. De gemeente Molenlanden torent boven de rest uit als het neerkomt op de vermindering van het gas- en energieverbruik.
Inwoners van die gemeente verbruikten ruim 17 procent minder gas en zagen ook het totale energieverbruik met meer dan 5.5 procent dalen. Als we ook de zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen meerekenen is er ruim 15 procent minder energie verbruikt. Omgerekend naar euro’s komt dat uit op een besparing van gemiddeld 353 euro per jaar.
De rest van de gemeenten in onze streek schommelen tussen de 12 procent en 15 procent besparing in gasverbruik, waarbij Zwijndrecht relatief het ‘slechtst’ scoort. In het onderstaande interactieve kaartje kunt u zelf de afname in het verbruik van gas en energie in uw gemeente nazoeken.
Dalende lijn
De cijfers over onze streek staan niet op zichzelf, het energieverbruik per inwoner van Nederland daalt namelijk al jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was het energieverbruik per inwoner het hoogst tussen 1995 en 2010. In drie jaren – 1996, 2004 en 2010 – kwam het uit op 210 gigajoule per inwoner, wat ruim 15 maal hoger is dan in 1800. In deze drie jaren kwamen overigens wel meer koude dagen voor dan in de andere jaren in deze periode. In 2022, het jaar van de Russische inval in Oekraïne, was het verbruik per inwoner met 154 gigajoule zelfs al teruggevallen tot het niveau van 1970.
Ter indicatie, één gigajoule staat gelijk aan het gebruik van 30 kubieke meter aardgas, 278 kilowattuur elektriciteit of 24 liter motorbenzine. Met 1 gigajoule kan de gemiddelde mens een jaar lang: elke dag 2,3 minuut douchen, elke dag 4,8 liter water aan de kook brengen in de waterkoker of elke werkdag 2,75 km rijden met een benzineauto (die 1 op 20 rijdt).
Toeslag
Vanwege de hoge energieprijzen is het vaak mogelijk om een toeslag aan te vragen bij uw gemeente. Volgens de Sociale Dienst Drechtsteden maakten in het afgelopen jaar meer dan 13.000 huishoudens al gebruik van die toeslag. Dat leverde een besparing van ruim 718.000 euro op.
Dit bericht is geschreven door Trevyn van Houwelingen voor Streekomroep56.
Klik hier voor de resultaten van het volledige onderzoek