back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeNieuwsAangepaste regels voor het toekennen van woningen

Aangepaste regels voor het toekennen van woningen

REGIO – De gemeente Dordrecht wil de kans voor jongeren op een sociale huurwoning vergroten door hen via loting in plaats van inschrijfduur een woning te bieden. Een ander voorstel is om actieve woningzoekenden meer kansen te geven dan mensen die passief staan ingeschreven.

Daarnaast wil de gemeente huiseigenaren meer mogelijkheden bieden om één of meer kamers te verhuren in hun huis en mensen die dakloos zijn sneller rechten geven op een woning.

Met onder meer deze maatregelen wil de gemeente de beperkte woonruimte in de stad op een betere manier verdelen en gebruiken. De nieuwe regels worden eerst aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna volgen de gesprekken met de regiogemeenten en woningcorporaties.

Wethouder Peter Heijkoop (volkshuisvesting): ‘We hebben te maken met ingewikkelde vraagstukken op het gebied van wonen. Woonruimte is schaars, de wachtlijsten zijn lang. Door de huisvestingsverordening aan te passen hopen we vooral jongere inwoners een betere kans te geven op een woning’.

Regionale woonruimteverdeling
Er is nog een groep woningzoekenden waarvoor Dordrecht de regels wil aanpassen. Mensen die in een maatschappelijke instelling wonen, zoals in het Leger des Heils, maar toe zijn aan een zelfstandige woning.

Heijkoop: ‘In de praktijk krijgen deze mensen nu geen voorrang. Omdat ze geen binding met de regio hebben doordat ze langere tijd geen vaste woon- of verblijfplaats hadden, maar wel hun familie in de regio hebben wonen.

Daardoor houden ze onnodig lang een plaats in een instelling bezet. Om deze woningzoekenden voorrang te verlenen moeten de regels in de hele regio worden aangepast. Dordrecht is daarover in gesprek met de andere gemeenten in de regio’.

Pilot voorrang bepaalde beroepen
Zorgmedewerkers, politieagenten en leerkrachten krijgen voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen in Dordrecht. In 2024 start een proef. Als die succesvol is, wil de gemeente deze voorrang vastleggen.

Bestaande regels
Naast de aanpassingen blijven verschillende punten ook van kracht. Zoals de opkoopbescherming, een politiescreening in bepaalde gebieden en de vergunningplicht voor het samenvoegen, onttrekken en vormen van woningen. Binnenkort gaat de gemeenteraad over dit raadsvoorstel in gesprek.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie