13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeAgenda24 April - Alzheimercafe

24 April – Alzheimercafe

H’VELD-G’DAM – Babbeltrucs en digitale onveiligheid bij dementie. Dit is het onderwerp van gesprek in het Alzheimercafe, dat wordt gehouden in De Lange Wei, Rembrandthof 85 in Hardinxveld-Giessendam.

Hoe kun je je naaste met dementie beschermen tegen uitbuiting. Bijvoorbeeld voor mensen aan de deur die iets willen verkopen voor een goed doel, of door een vraag via de telefoon, Whats-app of mailbericht. De zogenaamde ‘babbeltrucs’.

Een babbeltruc is een smoes gebruikt door oplichters. Met een smoes proberen zij uw woning in te komen, met slechte bijbedoelingen om iets ongevraagd mee te nemen uit het huis.

Zij komen vaak behulpzaam, vriendelijke en betrouwbaar over en zijn vaak correct gekleed. In eerste instantie heb je het niet door dat het om een babbeltruc gaat, waardoor het wantrouwen uit blijft en men meegaat in het verhaal of het aanbod.

Babbeltrucs blijven een vervelende en vaak ongrijpbare vorm van criminaliteit.

Met name ouderen zijn vaak het slachtoffer van babbeltrucs, omdat de daders met veel overtuigingskracht kunnen overbrengen dat ze gebruik maken van legitieme, moderne middelen.

Misschien wel het bekendste soort babbeltruc is die van de zogenaamde vertegenwoordiger aan de deur. Iemand belt aan en komt een pakketje afleveren, collecteren of wil u iets verkopen.

Als de daders hierbij vertellen van een organisatie te zijn waar u ook mee te maken heeft, zoals bijvoorbeeld uw bank, geeft het nog meer geloofwaardigheid. De persoon aan uw deur vertelt wat hij of zij komt doen en zorgt ervoor dat u zich op uw gemak voelt.

In de loop van het gesprek komt er een pinapparaat te voorschijn waarmee u even een paar dubbeltjes administratiekosten moet overmaken, of waarmee u een gift kunt schenken aan een goed doel.

U gebruikt uw pinpas voor de transactie, waarbij de persoon in kwestie ongemerkt uw pincode afleest, uw pas inneemt en een andere teruggeeft. Dit gaat vaak zo vlug dat u het onmogelijk kunt zien. In een mum van tijd is de oplichter weer weg en bent u uw geld kwijt.

In een ander scenario praten de personen aan de deur zich naar binnen. Denk hierbij aan onaangekondigde reparateurs of een nieuw aankomende buurman of-vrouw die even kennis komt maken.

Babbeltrucs hebben een grote impact op mensen en zeker op (alleenwonende) ouderen. Mensen met Dementie zijn hierin nog extra kwetsbaar.

In het Alzheimercafe legt de Politie uit welke trucs er zijn, geeft tips om deze te herkennen en wat u het beste kunt doen. Ook wordt gesproken over wat mogelijk is om uw naaste met dementie hierin te beschermen.

Een aantal mensen van de toneelgroep Onder Ons uit Sliedrecht laat zien hoe babbeltrucs in zijn werk gaat.

Het Alzheimercafe is een laagdrempelige, gezellige ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Het programma is van 19:30 uur tot ongeveer 21:15 uur. De koffie staat klaar om 19:00 uur.

Mocht u vervoer nodig hebben, kunt u bellen met 06- 49 99 80 54. U kunt ook mailen naar: hardinxveldalzheimercafe@gmail.com.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie